välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

sätt att mäta luftfuktighet

Postad av : Jan-Olof Stoor

Luftfuktighet hänvisar till halten vattenånga i luften. Luftfuktighet är en av de mer komplicerade delarna av väder mätning, eftersom det finns en mängd olika metoder samt variabler att mäta. Det finns fem olika mätstandarder för luftfuktighet relativ fuktighet, specifik luftfuktighet, daggpunkt, fuktkvot och ångtrycket.

Psykrometer

En av de vanligaste metoderna för att mäta luftfuktigheten är med Psykrometer. En typ kallas lyftselen Psykrometer eller våta och torra medier Psykrometer. Denna anordning består av två termometrar vred på en sele. En termometer är täckt med en våt trasa. Som det virvlar, skall den kylas genom avdunstning. Den våta temperatur är den lägsta noterade temp. Den våta depression är skillnaden mellan våt temp och torra medier. Skillnaden mellan våt depression och det torra temp ger den relativa luftfuktigheten. En annan typ av Psykrometer använder fjädrar eller elektriska fläktar för att ventilera termometrar.

Kyld Mirror Hygrometrar

Används i meteorologi laboratorier i över 40 år, kylt spegel hygrometrar mäta daggpunkten. Dessa hygrometrar har speglar som vid kontakt med luft är temperaturkontroll. Som spegeln svalnar, dagg former, om det inte är minusgrader, vilket gör att frost för att bilda istället. Temperaturen där dagg former är daggpunkten. När det gäller under fryspunkten denna mätmetod är frosten punkten. Mer exakta metoder använder fotoceller att upptäcka när daggen formulär på spegeln.

Dew Cell

Daggen cellen hygrometern bygger på samma princip som kylda spegeln hygrometer. Denna enhet kallas även litiumklorid eller LiCl hygrometer. Daggen cell består av en liten värmeelementet omgiven av en lösning av litiumklorid. Överledning över detta värmeelement ökar lösning absorberar fukt från luften. Denna absorption Den aktuella att öka, att temperaturen höjs, vilket i sin tur avdunstar fukt från lösningen. Vid en viss punkt, lika med det belopp av den absorberade fukt beloppet avdunstat. Daggen cell har en temperaturmätning anordning som registrerar denna punkt.

Hårhygrometer

Hår har naturliga egenskaper som gör den känslig för fukt förändringar. Den hårhygrometer använder sig av hår känslighet för fukt. När fuktigheten ökar, blir håret längre. Det hårhygrometer använder mänskliga eller tagel med borttagna oljor. Hårstråna är kopplade till en spak som förstorar små förändringar i längd. Nackdelarna med hårhygrometer är att det inte är mycket exakt i förhållande till andra mätinstrument, särskilt vid mycket hög eller mycket låg luftfuktighet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org