välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fördelarna med oljeborrning

Postad av : Magnus Ekblad

Utnyttjande av underjordiska oljefyndigheter var en av de faktorer som möjliggjorde den massiva utbyggnaden av industri och teknik under 20-talet. I kombination med framsteg inom kemi som gjorde att det kunde förädlas till många olika petroleumdestillat, petroleum funnit användning som energikälla, smörjmedel, och vitala fodermaterial för en mängd olika processer i industriell kemi. Det finns flera alternativ till borrning efter olja, men de har alla misslyckats med att tränga undan det för en rad olika tekniska, ekonomiska och politiska skäl.

Oil kontra andra energikällor

När kontrast till arsenalen av annan energi källor som finns, vi kan bli förlåten för att du frågar varför vi envisas med att brännbara, föroreningar som orsakar petroleum. En av de främsta anledningarna är den mycket höga energitätheten i petroleumbaserade bränslen, ungefär två storleksordningar (100 gånger) så mycket som de mest moderna batterier för elbilar. Även detta ignorerar det faktum att batteriet inte är en energikälla utan en energibärare lagringsenhet. Energi måste skapas på ett kraftverk, överförs till bilen via ledningar, och överföras till batteriet, alla processer som medför ineffektivitet och förlorade energi. Detta är också anledningen till att väte bränsleceller är osannolikt, eftersom stora ersättningar för oljeprodukter, trots att väte är energitäthet är närmare att bensin måste vätgas produceras av energiintensiva hydrolys. Således, trots att förbränningsmotorer är mycket ineffektiv (endast 10 till 20 procent av energin i bensinen omvandlas till nyttigt arbete), de har fortfarande kvar ett betydande försprång framför dagens alternativ. Biobränslen --- bränslen för användning i förbränningsmotorer som kommer från biologiska källor --- är en annan möjlig alternativ till petroleum derivat. Tyvärr, de som för närvarande finns tillgängliga antingen inte kan produceras i de nödvändiga kvantiteterna för att ersätta olja, är dyrare, kräver mer olja att producera än de ersätter (etanol) eller en kombination av ovanstående.

Varför Borrning?

Så använder vi olja för sin mångsidighet (i att den kan delas upp i många bra produkter) och eftersom det har en hög energitäthet, men varför måste vi gå igenom de problem och faror att extrahera de från djupt under marken? Borrning ska ske i områden över oljetillgångarna, och ofta dessa är inte där vi önskar att de var. Från Nordsjön i Mellanöstern och Mexikanska Nordamerikas kust, har placeringen av oljefyndigheterna tvingade oss att bygga våra center oljeutvinningen i områden med svåra miljöförhållanden, farligt instabil politik, eftertraktad turistattraktioner, eller kombinationer av alla dessa faktorer. Anledningen till att vi fortfarande göra detta är att de alternativa metoder för produktion av petroleumprodukter, antingen genom att bryta ner tar-sand eller oljeskiffer, eller tillverkar syntetiska bränslen, är alla dyrare än processen för borrning och transport av olja som är i bruk nu . Ett viktigt förbehåll till denna observation är att om olja minskar i framtiden, innebär dessa alternativa produktion kan till sist bli ekonomisk.

Befintlig infrastruktur

En av de viktigaste ekonomiska skäl för fortsatt användning av olja är att det redan finns en robust, världsomspännande infrastruktur för raffinering, distribution och användning. Tekniken för att omvandla olja i petroleumdestillat och för att använda dem destillat i industriell kemi och energiproduktion är mogen och väl förstådd. Även när det finns teknik som matchar den energitäthet, effektivitet och enkel implementering av olja, kommer stora svårigheter att ställas inför i byggandet av ett nytt nät av komplexa infrastruktur ovanpå den som redan finns.

    
    Copyright © 2011 give2all.org