välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

växthusgaser källor

Postad av : Jeanette Morales

Växthusgaser kvar värme i atmosfären och värma planeten. På naturligt förekommande nivåerna växthusgaser hålla planetens temperatur inom intervallet för livet som vi känner det. Men enligt den amerikanska Environmental Protection Agency (EPA), har mänskliga aktiviteter såsom förbränning av fossila bränslen och vissa jordbruksprodukter processer la extra växthusgaser till atmosfären som tros bidra till den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Dessa gaser har både naturliga och konstgjorda källor.

Koldioxid

Naturliga källor av koldioxid inkluderar vulkanutbrott, hav-atmosfär utbyte och djurs och växters respiration. Detta koldioxid ingår i ett naturligt kretslopp. När denna cykel är i balans, är mängden koldioxid i luften ungefär lika med det belopp som tas upp av växter och havet.



Man-made källor av koldioxid omfattar förbränning av fossila bränslen, industriell produktion och skogsskövling. Enligt EPA, den största källan till CO2 i USA är elproduktion, följt av tung industri, bostäder och kommersiell användning och transporter. Avskogningen bidrar till problemet, eftersom den koldioxid som lagrats i träden frigörs när träden huggs ner och inte absorberas av nya träd.

Fluorerade gaser

Fluorerade gaser är de enda större typ av växthusgaser som inte förekommer naturligt. De är syntetiska gaser, främst användas som ersättning för ozonnedbrytande kemikalier såsom CFC, HCFC och haloner. Dessa gaser släpps ut i ytterst små mängder, men de är potenta växthusgaser som ibland kallas hög global uppvärmningspotential gaser (High GWP gaser). Förutom utbyte av ozonnedbrytande ämnen, källor av fluorerade gaser omfattar el transmissio, produktion av aluminium, magnesium produktion och tillverkning av köldmediet HCFC-22.

Metan

Naturliga källor av metan även omfattar animalieproduktion, bränder, geologiska utsläpp, vatten, termiter och våtmarker. Till exempel våtmarker ge ett hem till bakterier som producerar metan som de bryter ned organiskt material i våtmarker. Man-made metankällor omfatta fossila bränslen produktion, animalieproduktion och nedbrytning av organiskt avfall i deponier. Metan är den viktigaste komponenten i naturgas och släpps ut i luften när gas pumpas upp till ytan. Metan instängda under jord frigörs från jorden under kolbrytning. Nötkreatur och andra hovdjur producerar metan som deras magar bryta ned maten. Detta metan frigörs när djuren andas ut. Mer metan bildas när de gödsel samlas in och börjar bryta ner i uppsamlingstank och laguner.

Lustgas

Lustgas förekommer naturligt genom nedbrytning av kväve lagras i marken och havet. Enligt EPA står denna verksamhet för över 90 procent av naturligt förekommande lustgas. Denna naturliga process har varit starkt påverkat av mänsklig aktivitet som jordbruk. Jordbruksmetoder såsom användning av konst-och naturgödsel gödselmedel baserade tillför kväve till jorden som bryts ner av bakterier i lustgas. Extra kväve slutar också upp i vattnet från gården avrinning. Andra källor till dikväveoxid bestå av naturgödsel, avloppsvatten, förbränning av fossila bränslen och salpetersyra. En liten mängd tillverkas även av produktionen av adipinsyra från syntetiska fibrer, smörjmedel, uretan skum, plast, nylon och liknande produkter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org