välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

myter från Andromedagalaxen

Postad av : P-O Lennartsson

Andromeda är namnet på en avlägsen galax samt en prinsessa från den grekiska mytologin som syns på kvällshimlen som en av konstellationerna. I myten är hon den berömda jungfrun i nöd, ofta avbildas som en kvinna kedjad i handlederna

Du behöver:. .
Titta
Miniräknare.
Karta.
Linjal.

Sikt

I stjärnbilden Andromeda kan bäst ses från norra halvklotet i höst. Eftersom detta v-formade arrangemang av stjärnor förbindelser upp nära Nordpolen, är det sällan syns på södra halvklotet.

Story

dotter till kung Cepheus och drottning Cassiopeia av Etiopien, Andromeda var fastkedjad vid en klippa i kanten av Medelhavet som straff av sin mor, som hävdade att prinsessan var vackrare att havet nymfer. Lyckligtvis var hon räddades av Perseus, som tog henne hem och gifte sig med henne.

Andromeda grannar

Andromeda tillsammans med Perseus, Cepheus och Cassiopeia var alla placerade tätt ihop på himlen av de antika greker. Också närvarande är Cetus, en ond havsvidunder som hotade med att äta Andromeda medan hon var fastkedjad vid klippan.

Hero

Perseus är en viktig grekisk figur som spelar den största delen i en serie äventyr myter känd som en hjälte cykel. Innan Perseus räddade sin brud-till-vara, hade han dödade den onda gudinnan Medusa.

M 31

Andromedagalaxen, som är känd av astronomer som M 31, är det mest avlägsna objekt på natthimlen som kan ses med blotta ögat. Samtidigt är det närmaste spiralgalax att Vintergatan, och det kan hittas i Andromeda konstellation.

    Previous:Fakta om stjärnorna i galaxen
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org