välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför färgen månen förändras?

Postad av : Ulf Friberg

Månens färgväxlingar som bygger på förändringar som sker i jordens atmosfär. Ovanför atmosfären, i rymden, är miljön mycket tydlig, med få dammpartiklar, lite tid och rymd distorsion och ingenting för att få i vägen för ljuset färdas från solen till månen --- och från månen till jorden, i procent av ljuset reflekteras på månens yta. Upp till en viss punkt, är detta ljus icke snedvriden, och vi ser det bästa exemplet på detta när månen är direkt ovanför jorden och lyser med sin berömda bleka ljus färg.
Men när detta ljus träffar atmosfären, börjar den att avbrytas av flera olika effekter, inklusive vattenånga, stoftpartiklar och betraktningsvinkel. När månen står högt på himlen, passerar dess reflekterade ljuset genom ett minimalt antal av dessa störningar och månen tycks i olika nyanser av vitt. Men på olika vinklar och lågt i himlen, har ljuset att passera genom många fler av dessa störande faktorer, som kan ändra både den synliga form och färg på moon. In princip är denna effekt mycket likt de förändringar sätt solljus som den går vår atmosfär. Direkt ljus från solen är ett mycket starkt vitt eller gult, eftersom det passerar genom den minsta partiklar och når jorden mest tydligt. Spridda solljus passerar genom fler partiklar och vänder himlen är blå, medan solen vid gryning och skymning är i nivå med horisonten och måste passera genom en stor del av atmosfären för att ses av det mänskliga ögat, ändra färg till olika nyanser av röd och orange.
Alla dessa förändringar beror på ljusets egenskaper och hur den bryts. Rent ljus från solen och månen är gjord av ett brett spektrum av synligt ljus vågor, många olika färger kombineras för att titta vit eller gul-vit. Eftersom detta breda spektrum ljuset träffar partiklar av damm, studsar bort av dem, men vissa nyanser spektrum absorberas av partiklar, vilket ger en "mindre" ljusvåg med färre kombinerade färger för att fortsätta att resa genom luften. När ljuset träffar en partikel av vattenånga, passerar det igenom men bryts av vattenmolekylerna, vissa färger avskilja och resor i olika riktningar med andra färger, i allmänhet de längsta våglängderna, fortsätter framåt. Ju mer atmosfär ljuset måste färdas genom, desto mer partiklar rinner ut i och ju oftare detta refraktion occurs. In slut, ljuset som har den längsta våglängder och har lättast tid på att resa rakt tenderar att komma fram och tas upp av betraktarens ögon. Mot bakgrund produceras av sol, blå, röd och orange ljusvågor är de längsta i det tillgängliga spektrumet och tenderar att resa längst. När månen är nära horisonten eller har att passera genom en massa damm, dessa är de ljusvågor som gör det genom att synas, vilket gör att månen tycks vara rödaktiga eller orange färg. Eftersom blå har också en lång våglängd, ibland månen, som själva himlen, verkar blå, att detta är den primära färgen på det ljus når våra ögon vid vissa tillfällen.
Begreppet "Harvest Moon" används för att beskriva en stor röd eller orange måne, och detta fenomen är vanligen i samband med skörd säsong, av goda skäl. I skördesäsongen, jordbrukare kasta stora mängder damm upp i himlen när de växt och bruka jorden. Denna damm gör att ljuset att bryta lättare än vanligt, både förstoringsglas månen och att endast tillåta den röd-orange ljus vågor att filtrera genom att tittare.

    
    Copyright © 2011 give2all.org