välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

som gick på månen?

Postad av : Jeanette Morales

När de första raketerna landade på månen, visste ingen vad de skulle hitta. Forskarna undrade om astronauterna kan få tillbaka bakterier eller giftiga ämnen som kan skada jorden. I själva verket var de inte ens säker på att de skulle kunna landa säkert och avkastning. Det var i början av 1960-talet. Sedan dess 12 astronauter har faktiskt gått på månen

Historia

USA var motiverad att slå Sovjetunionen att landa en astronaut på månen av president John F. Kennedy. Det blev en hård internationell konkurrens. Sovjetunionen landade den första rymdsonden på månen i september 1959, men det var obemannat. Nästa sovjetiska rymdfarkosten landade på månen 1966, och loppet var på. Mellan 1966 och 1968 landade USA 5 Surveyor moduler på månen. Den första bemannade rymdskepp att landa där var Amerikas Apollo 11, som landade på månen Sea of Tranquility i juli 1969.

Identifiering

Neil A. Armstrong var den första personen som faktiskt gå på månen. Hans berömda ord: "Detta är ett litet steg för en man och en stort steg för mänskligheten" sändes i radio och TV lever som han klev ur månlandaren. Han lämnade den första fotavtrycket i månens damm (som tydligen luktar krut och är mestadels sandig med partiklar kiseldioxid). Astronauterna var på månen för drygt 21 timmar. Hans kolleger astronaut, Buzz Aldrin, fick också gå på månen under detta uppdrag.

Tidsplan

Sammanlagt 12 amerikanska astronauter har gått faktiskt på månen. Apollo 12 moon-walking astronauter var Charles (Pete) Conrad Jr och Alen L. Bean. Endast Edgar D. Mitchell gick på månen under Apollo 14-uppdraget. David R. Scott och James B. Irwin var månen-vandrare från Apollo 15. Charles M. Duke gick på månen under Apollo 16-uppdraget. Eugene Cernand och Harrison H. (Jack) Schmidt var de sista två astronauterna gå på månen med Apollo 17-uppdraget. Detta var i december 1972. Ingen landade på månen under Apollo 13 uppdrag på grund av en misslyckad syre tank, men alla astronauterna var säker.

Överväganden

Astronauterna hade mycket tung, utrustning så att de kunde leva på månens yta. De bar en rymddräkt som hade flera lager av isolerade Mylar. Detta material är mycket reflekterande och används ofta idag för att göra helium ballonger. De var tvungna att bära långkalsonger som var fodrad med plast. Rör sprang upp och ner i rymddräkt att förvara dem svalt nog. De bar på en ryggsäck som vägde 40 kg. Detta var som ett styrsystem som kyls den astronauten, utfodras honom syrgas och bort utandningsluften koldioxid. Ryggsäcken innehöll också de enheter som gjorde det möjligt för månen-Walker att kommunicera med andra astronauter och med experter på NASA. Med all utrustning på i genomsnitt astronauten cirka 600 kg.

Funktion

Astronauterna insamlade månstenar att ta tillbaka till jorden för analys. De tog också bilder, mätningar och höll anteckningar om hur deras egna kroppar agerat på månen med sin lägre vikt. Astronauterna landade ett fordon på månen, Lunar Rover, som tillät dem att resa upp till 50 km från rymdfarkosten på ca 10 km i timmen. Dess hjul tillät Rover att köra över stenar så länge de var mindre än 14 inches tall. Det gjorde också astronauterna att samla stenar från andra delar av månen. Det skulle föra tillbaka cirka 400 kg. av stenar.

Potentiella

inte bara förmågan att faktiskt landa män på månen stärka den nationella stoltheten i USA väckte astronauterna också tillbaka värdefull information som forskare fortsätter att studera till denna dag. Folk talar fortfarande om möjligheten att sända en koloni till månen eller Mars. Den bemannade Apollo månen uppdrag gjort dessa mål verkar mer uppnåeliga.

    
    Copyright © 2011 give2all.org