välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad finns i en permanent märkpenna?

Postad av : Camilla Näslund

Även om du kan använda permanenta märkpennor vardagliga, är du sannolikt hårt pressade att förklara hur de fungerar. Alla markörer innehålla grundläggande ingredienser som utgör markörer. Dessa ingredienser diktera hur de samverkar för att leverera en tillförlitlig, ren linje. Kom ihåg att "permanent" är ibland en felaktig beteckning eftersom de flesta markörer märkta som permanent är inte ljusäkta om de inte särskilt har märkts som arkivens markörer

Vad betyder en Permanent Marker bestå av?

Alla permanenta märkpennor i huvudsak är en ihålig plastslang som är lufttät, förutom en enda öppning i ena änden. Detta rör rymmer en lång pinne av ett poröst svampliknande material, som sticker ut lite ur öppningen (spetsen på markör). Den absorberande material inuti röret är mättad med bläck. Som bläck avdunstar eller avlopp från utsatta spetsen, drar en häverteffekt bläck från insidan av röret ut till spetsen. Permanent Marker bläck består av tre delar: en färgämnen, lösningsmedel och en harts.

intensivtoning

färgämne är ett pigment eller färgämne som ger bläck dess specifika färg. Vare svart, blå, röd, neon gult, rosa eller någon annan nyans, är färgämnet vad du faktiskt ser när du tittar på en linje från en märkpenna. Den största skillnaden mellan färgämnen och pigment är att färgämnen är vattenlösliga medan pigment i allmänhet olösliga i vatten eller opolära lösningsmedel, om inte pigmentet mals till mycket, mycket fint pulver. På grund av denna egendom, pigment är oftast att föredra färgämnet för markörer, med tanke på deras motstånd mot upplösningen av fukt eller andra faktorer i miljön.

Lösningsmedel

Lösningsmedlet är verkligen nyckeln till fasta markörer, utan detta flytande transportören att lösa upp och transportera bläck färgämnen och bläck harts genom svampen via hävert, skulle markörer inte fungera. Vatten är ett polärt lösningsmedel, måste bläck lösningsmedel opolära att lösa färgämnen och hartser, som är icke-polära. Ursprungligen använde tillverkarna xyelene som lösningsmedel men bytte under 1990-talet till mindre giftiga alkoholer (som etanol och isopropanol) som barn började använda markörer för skolan. När flytande tryckfärg på papper, lösningsmedel automatiskt avdunstar till luften, vilket innebär att endast de färgämnen och harts.

Harts

En lim-liknande polymer, ser bläck kåda som bläck färgämne "pinnar" på papper när lösningsmedlet avdunstat. Om bläck var bara färgämnen och lösningsmedel, skulle färgämnet tur att damm och faller av pappret så snart lösningsmedel torkade eller avdunstat. Medan bläck harts är naturligt "klibbiga", bläcket lösningsmedel håller den fri och vätskan i markörs slutna plaströr.

Skillnader

Den största skillnaden mellan permanenta och icke-permanenta märkpennor ligger i bläck harts. I permanenta märkpennor tenderar harts vara mycket opolära-det inte löser sig i vatten alls. Så om bläck med denna icke-polära harts blir på ett klädesplagg, kommer din tvättmaskin inte att kunna ta bort märket. Kommer dock att kemtvätt (där kläder tvättas i en icke-polärt lösningsmedel som aceton istället för vatten) och lös plasten och därmed ta bort märket. Omvänt icke-permanenta märkpennor använda bläck hartser som lätt löses upp i vatten. Dessutom kan permanenta märkpennor använda vissa pigment och färgämnen som inte löser sig i vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org