välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

fakta om solens fotosfär

Postad av : Annika Hultén

Ytan på solen, eller fotosfären, är en gul-färgat skikt av tjock, heta gaser markerade med mörka fläckar, så kallade solfläckar. Det är den lägsta synliga lager av solen

Temperatur

fotosfären är 5. 780 grader Kelvin (K), som är relativt svalt jämfört med insidan, mätt i de miljontals grader, och den atmosfäriska kanten, som också mäts i miljoner grader.

Opacitet

De gaser som utgör fotosfären är helt ogenomskinliga, vilket innebär att du inte kan se igenom dem. Därför anger att solen har "ytan" är vilseledande, för fotosfären är inte fast.

Läge

fotosfären är över sol konvektionszon, där värme från kärnan strålar utåt och nedanför kromosfären, där värme överförs till det yttre lagret av solen, kallad koronan.

Sammansättning fotosfären är tillverkad av konvektion celler som kallas granulat, som är celler av het gas 1. 000 km i diameter. Varje korn liv 8 till 9 minuter, vilket ger en "kokande" effekt.

Solfläckar Solfläckar är svalare områden i fotosfären som visas mörkt på grund av deras lägre temperaturer på 3. 800 grader k mot 5. 780 grader K. Solfläckar kan variera i storlek upp till 50. 000 km i diameter.

    
    Copyright © 2011 give2all.org