välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

laxfisk livscykel

Postad av : Charlotte Wannberg

Laxfisk är en familj av fiskar som innehåller öring och lax. Den livscykel laxfiskar innehåller sju steg: Ägg, Alevin, Fry, Parr, smolt, Ocean och lek. Under en lax livstid det reser tusentals miles. Det kommer att lämna sitt bo i sötvatten strömmar och reser till havet, för att bara återkomma i slutet av sin livscykel till det område där den kläcktes

ägg-stadiet

Lax Äggen läggs i grus bon i floden och streambeds. Äggen är ungefär storleken av ett suddgummi. De är något genomskinliga och är rosa-röd. Inkubationstiden för ägg bestäms av vattentemperaturen i vilken de har deponerats. Ju kallare vattnet, desto längre inkubationstiden. Ruvning varar vanligen mellan 60 och 90 dagar. När äggen är mogna, alevin nedläggningen.

Alevin steg

När kläckningen från sina ägg, alevin är ungefär en tum i längd. Under detta skede av livet, yngel inte kan simma eller driva själva. De gömmer sig under gruset bon där de kläckts. Gulesäcken de var inneslutna i är fäst vid dem och hänger nedanför deras kroppar. Detta gulesäcken är deras enda form av näring i flera veckor. Gulesäcken är slut absorberas i sina kroppar. Efter absorption de går in i nästa fas i sin livscykel.

Fry steg

När absorbera sin gulesäck, fiskarna är nu i yngel skede. Det är under denna fas av livscykeln att de verkligen ser ut som fisk. Ynglen är fortfarande bara omkring en tum i längd, men de kan nu simma och foder på egen hand. Det är under detta stadium som fisken lämnar sina bon grus bakom sig och börja sin resa nedströms. Medan de söker efter mat kommer ynglen gömma sig i vattenväxter och under stenar för att inte jagas och ätas upp av andra fiskar, insekter och fåglar.

Parr steget

När ynglen når två inches i längd de är klassificeras som Parr. Medan de fortfarande är små och sårbara, de har glupsk aptit och foder ständigt samtidigt som på alerten för rovdjur. Under Parr steget fisken kommer att växa till omkring sex inches i längd och kommer att utveckla vertikala markeringar på deras kroppar. Detta kan ta ett till tre år.

Smolt stadiet

Under smolt stadiet, fisken förlorar sin vertikala markeringar och vända silver. Klassificeras nu som smolt, kommer fisken simmar tillsammans i stora grupper eller skolor. I detta skede de har övergått från sin kläckning bäddar och finns nu i flodmynningar längs havet. Det är under denna fas att fisken börjar anpassa sig till fysiologiska förändringar som möjligt för dem att överleva i saltvatten.

Ocean steg /vuxen skede

Under havet scenen fisken kommer instinktivt simma till foderplats som är inprogrammerat i deras ärftliga instinkter. Fisken lever fortfarande i skolan. Beroende på art, kan de finnas kvar i havet för ett till fem år samt resor 2. 000 miles eller mer i hela havet. Det är under denna tid kommer de att växa till sin vuxenstorlek och utveckla märkning av art.

I slutet av denna etapp fisken kommer sluta äta och återgå till strömmar som förde dem till havet. De kommer att resa uppströms och återgå till de områden där de kläcktes för att leka.

    
    Copyright © 2011 give2all.org