välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur en elektromagnet fungerar

Postad av : Valon Istrefi

Elektromagnet Basics

En elektromagnet tillverkas vanligen genom att linda tråden i ett batteri runt en bit av järn eller annan magnetkärna. Ena änden av kabeln är ansluten till den positiva spänning och den andra änden är ansluten till en negativ, med en switch i mellan. När omkopplaren är påslagen, elektrisk ström flyter genom spolen på tråd och skapar ett magnetfält, precis som i en permanent magnet. Så snart är avstängd, men det magnetiska fältet försvinner.

Elektricitet och magnetism

När elektricitet flyter genom en ledare, till exempel en tråd skapas ett magnetfält. Fältet skapas av elektricitet flyter genom en enda kabel är ganska svag, och inte alls stark nog för en bra elektromagnet. När kabeln är upprullad, men de magnetiska fälten från varje slinga av tråd överlappning med fält från loopar bredvid dem och stärka området. Med tillräckligt varv av tråd, skapar detta en ganska starkt magnetfält. Detta fält är fokuserad och stärks i den magnetiska kärnan, som fungerar precis som alla andra magnet tills el stängs av.

Magnetisk kraft

Vissa elektromagneter är mycket mer kraftfull än andra. Ju fler varv av metalltråd, till exempel, kommer mer kraftfulla elektromagneten blir. Elektromagneter kan också göras mer kraftfull genom att öka den nuvarande. Styrkan av magnetfältet är proportionell mot den mängd el som rinner genom, så ju mer ström, desto mer magnetism. Det material som används i kärnan gör också en skillnad. Air kärna spolar --- spolar med bara luft i magnetiska kärnan --- är svaga magneter. Elektromagneter med kärnor gjord av mjukt järn eller ferrit är mycket mer kraftfull.

    
    Copyright © 2011 give2all.org