välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

faser av månen under en månad

Postad av : Stefan Svensson

det vi känner igen som månens faser under en månad uppstår på grund av vårt perspektiv som tittar på månen från jorden. Precis som jorden kretsar kring solen, kretsar kring månen jorden. De relativa lägena för jorden, månen och solen är vad generera utseendet på det vi känner igen som faser av månen under en månad.

New Moon

Den nya månen fasen av måncykeln inträffar när månen är relativt nära anpassat till solen sett från jorden. Eftersom det under denna fas månen är i huvudsak mellan jorden och solen, månen osynlig. Det är där uppe på himlen under dagen, men solens glans överväldigar de åsikter vi kan ha av det.

Kv

När månen --- i sin omloppsbana runt jorden --- fortsätter att röra sig bort från linjen mellan jorden och solen, börjar i ansiktet av månen upplyst av solen blir synlig från jorden. Detta vaxning flisa eller nagel klippning syns i väster strax efter solnedgången. Eftersom dagar och nätter går, mer och mer av vaxning Sliver blir synlig varje dag och natt.

Första kvartalet

Astronomer kallar månfas när exakt en fjärdedel av månens yta är synlig från jorden den första kvartalet. Det kan vara frestande att titta på månen och betraktar det som ett "halvmånen" på grund hälften av en cirkel är synlig. Men eftersom månen är faktiskt sfäriska, är det en fjärdedel av ytan som vi tittar på belysta från jorden.

Vaxning halvmåne

etappen av månen mellan första kvartalet och fullmåne kallas vaxning puckelryggig. Under vaxning puckelryggig, mer än en fjärdedel, men mindre än hälften, av månens yta är ljust upplyst sett från jorden. Även under vaxning puckelryggig, är den del som är synlig sned till höger ur ett visningsprogram här på norra halvklotet på Jorden.

Full Moon

När hälften av månens ljust belyst yta är synlig från Jorden är detta stadium kallas fullmåne. I förhållande till jorden och solen, under fullmåne är månen diametralt motsatta av parlamentets ståndpunkt vid tidpunkten för den nya månen. Med andra ord, i stället för att mellan jorden och solen, jorden är nu mellan solen och månen. Fullmånen stiger när solen går ner.

Avtagande halvmåne

Efter fullmåne, går månen genom stadier som i huvudsak den andra sidan av de som inträffade mellan den nya månen och fullmåne. Med andra ord, som månen fortsätter att bana runt jorden, börjar vi se scenen där mindre än hälften men mer än en fjärdedel av månens belysta ytan är synlig. Detta kallas den avtagande puckelryggig. Dess motsvarighet är den vaxning puckelryggig.

Sista kvartalet

Precis som med vaxning månen, avtagande månen når ett skede där en fjärdedel av sin ljust belyst yta är synlig från jorden. Kvartalet som vi ser nu är på motsatt sida, eller till vänster sida från vår synvinkel, av månen. Detta är känt som det sista kvartalet månfas.

Avtagande

Precis som när månen var vaxning, när månen avtar den når ett skede där endast en halvmåne eller en flisa eller en nagel klippning, nu längst till vänster, är synlig. Denna fas övergångar till och kulminerar i en annan nymåne, och cykeln är klar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org