välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur månen kretsar kring solen

Postad av : Annika Hultén

Visst ser vi månen, men vi undrar om vi någonsin se den mörka sidan av månen. Enligt Pink Floyd, "Det finns ingen mörka sidan av månen, verkligen", vilket får oss att undra om månens rotation-och om det inte är till skillnad från jordens. Utmaningen att en del människor möter när de försöker förstå månens bana är att de endast kan uppfatta från deras utgångspunkt på jorden

Månens rotation

jorden roterar fullt varje dag. Månen har en axel också, men tar 29,5 dagar att göra en fullständig rotation.

Månens bana kring jorden

Månen är aldrig långt från jorden (i astronomiska termer). Den färdas runt den och cirklar solen med den. Jordens omloppsbana av solen tar 365. 25 dagar, månen reser runt jorden i en cykel av 27,32 dagar baserat på vårdagjämningen. (De dagar mäts i sideriska tid, vilket är "Star tid" i motsats till att mäta tiden från solens uppgång och inställning, vilket innebär att vi använder stjärnorna som en referenspunkt i stället för solen). Därför reser månen ca 12 gånger runt hela jorden i ett år tid. (Jorden färdas genom alla 12 stjärntecken varje år, månen färdas genom alla 12 varje månad. )

New Moon: Full Moon

Solen är konstant och inte verkar röra sig i vår himmel. Jorden rör sig runt solen. Månen rör sig runt jorden. Solen skiner alltid på ena sidan av månen, precis som det alltid skiner på ena sidan av jorden. Men från vår synvinkel, beroende på var månen befinner sig i sin omloppsbana kring jorden, kan vi se endast en del av där solen skiner. Så, när månen är mellan solen och jorden kan vi inte se den sida solen skiner, och vi kallar det en "New Moon. "När månen rör sig bakom jorden, solen skiner hela på sidan ser vi, och vi kallar det en" full moon ".

Solförmörkelser

När månen kommer så nära mellan jorden och i solen att den blockerar solens strålar, en solförmörkelse inträffar. När jorden kommer mellan solen och månen, en månförmörkelse inträffar. (Detta är skälet till att månförmörkelser inträffar på dagen för fullmånen. )

Apogee och perigeum

månens bana runt jorden är elliptisk, så det är inte alltid exakt på samma avstånd från jorden. När den är som längst avstånd, vi kallar det i höjdpunkten, när det är närmast jorden, är det i "perigeum. "





    Copyright © 2011 give2all.org