välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

månens faser och hur årstiderna växlar

Postad av : Jeanette Morales

Faser av månen och utvecklingen av Jordens årstider är inte specifikt förenad, men de gångjärn på liknande processer: en himlakropp som roterar runt ett annat. Båda fenomenen, tillsammans med cykeln i dag och natt, definiera de inneboende jordiska scheman

jorden, månen, solen

Solen är i fokus för vårt solsystem, håller i sin gravitationskraft en samling av satelliter som ingår nio planeterna. Jorden, den tredje planeten i avstånd från solen, kräver lite mer än 365 dagar att slutföra sin bana runt stjärnan. Fångad i påverkan av jordens egen gravitation är dess måne, som tar 28 dagar Jorden för sina varv runt vår planet, och belyses med olika grader av reflekterat solljus.

Lunar Faser

Under sitt 28-dagars omloppstid cykel , roterar månen runt sin axel en gång, och utgör därmed samma ansiktet mot jorden, den "mörka sidan" alltid pekar bort från planeten. Men månens utseende förändras hela som kretsar i en följd av månens faser, bestäms av månens position i förhållande till jorden och solen. När jorden ligger mellan månen och solen finns det en "full moon". Månen speglar sin maximala mängd solljus vid denna tid. När det motsatta konfigurationen är sant-månen är mellan jorden och solen-månen är gjuten i skugga, som manifesterar sig som en "nymåne".

Mellan dessa två ytterligheter, förefaller månen som vissa bråkdel av en helt upplyst cirkel. Från full skugga det framstår som en vaxning (växande) halvmåne tills den når en halv-lit, halv-mörkt ansikte kallas det första kvartalet. Då spirande upplysta delen, som kallas en vaxning måne, ökar dess full. Efter det upprepar cykeln själv i omvänd, den skuggade delen vinner mark under avtagande-puckelryggig, tredje kvartalet och avtagande-Crescent faser.

Jordens Tilt

jorden kretsar kring solen på det som kallas plan ekliptikan, eller dess banplan. Avgörande för utvecklingen av årstider, är planeten inte är vinkelrät mot detta plan, om det var, vinkeln inkommande solstrålarna till jordytan skulle inte förändra hela året. Men jorden lutar ungefär 23. 5 grader från den vinkelräta, och alltid i samma riktning (i linje med Polstjärnan, Polaris). Så, lutar ena eller det andra halvklotet mot solen och får mer solstrålning än den andra.

Säsongsvariationer

Två gånger om året, den dagjämningarna, solens strålar träffar vinkelrätt vid jordens ekvator, och alla delar av planeten har 12 timmar både dag och natt. Under norra halvklotet sommar, är den del av jordklotet lutad mot solen och får mer solstrålning, medan det södra halvklotet, med solljus av lägre vinkel och minskad omfattning, är kallare. Solen visas högre upp på himlen till norra halvklotet observatör än under andra tider på året. Motsatsen är naturligtvis är sant under norra halvklotet vintern. Detta förklarar den traditionella fyra-säsong modellen för högre breddgrader. Det finns en sommar och vinter i extrema temperaturer, och en vår och höst övergång med mer måttliga temperaturer

andra årstider

Inte alla delar av världen upplever fyra uppenbara säsonger. Nederbörd kan vara den mest betydande variant inom ett år på vissa platser. Till exempel har många tropiska och subtropiska platser pendlar mellan "våta" och "torra" säsonger med ganska extrema skillnader i nederbörd.

    
    Copyright © 2011 give2all.org