välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför finns det ibland en gloria runt solen eller månen?

Postad av : P-O Lennartsson

Den optiska fenomen som kallas en gloria som bildar som ett vitaktigt eller färgade ringen runt solen eller månen uppstår när solljus (eller månsken) passerar genom sexsidiga iskristaller i cirrostratus moln. Iskristallerna finns i olika former, bland snöflingor, sexkantiga plattor eller sexkantiga pelare. Det är den varierande former och inriktning av iskristaller i förhållande till solen eller månen som är ansvarig för variation av gloria observerade

Halo

Den 22-graders halo är den vanligaste händelsen sett. Ringen bildas på en 22-graders vinkel från solen eller månen, och inträffar när solljus eller månsken lyser igenom slumpmässigt faller iskristaller. När solljuset in ena sidan av kristall, bryter det och separerar den vita solljuset i regnbågens färger. Detta ljus utgångar från en annan sida av kristallen, som bildar en lätt färgad ring. Om himlen är bara delvis täckt med moln, kommer gloria visas fragmenterade eller trasig.

Dubbel Halo

En sällsynt sekundär halo, på 46 grader, uppstår när solljus eller månsken kommer in i slutet av en sexkantig kolumn och utgångar genom en av de sex sidorna. Normalt är endast en bråkdel av 46-graders halo visas, på grund av dess större vinkelavstånd från solen eller månen.

Färgspektrum

Den blå delen av solens spektrum genomgår den mest bockning, medan den röda delen böjar det minsta; denna bockningsprocessen orsaker insidan av en gloria till rödaktiga och utsidan av ringen ska visas blåare. Denna färg array är i motsats till vad du ser i en regnbåge. En halo former av refraktion genom iskristaller, medan brytning och reflektion genom regndroppar orsaker regnbågar.

Typer

Cirrostratus moln, som hyser den halo-forming iskristaller bildar högt uppe i atmosfären --- vanligen runt 20. 000 till 50. 000 fot. Iskristallerna som utgör 22-graders halo består av små, slumpmässigt ordnade nål-liknande kristaller. Parry bågar, Lowitz bågar och den omskrivna gloria form av den vibrerande rörelse av större, horisontellt orienterade plåtar och utjämnade kolumner av kristaller.

sön Hundar

Sun hundar (även känd som mock solar eller vädersolar) visas ofta som ljusa fläckar på ena eller båda sidorna av halo ringen i tre och nio positioner klockan och ger en illusion av tre solar. Liksom halos, sol hundar kräver iskristall plåtar cirrostratus moln för att bilda, men, sol hundar är mer färgglad än motsvarande 22-graders halo eftersom iskristallerna är mycket större och placeras horisontellt i molnen. Den 22-graders vädersolar märks också runt månen, men detta är sällsynt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org