välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

biologiska effekter strålningen

Postad av : Camilla Näslund

Joniserande strålning är en form av energi som rör sig i vågor. Det består av subatomära partiklar som är kapabla att penetrera frågan och ändra dess fysiska makeup. Joner, eller laddade partiklar är resultatet av strålning. Stora mängder strålning kan få betydande biologiska effekter på människokroppen. Förändringar i cellstrukturen, vävnadssammansättning, och DNA-kod kan resultera strålning

Du behöver:. .
Ekorre problem
Fågelholkar.
Ekorre bafflar.
Ekorre bevis fågelbordet.

typer av strålning

Strålning finns i miljön en normal del av naturen. Det är som avges från solen, jorden, rymden, mat, stenar och även den mänskliga kroppen. Strålning finns i två former-joniserande och icke-joniserande. Den icke-joniserande form består av en lägre grad av energi, och medan dessa vågor kan fortfarande passera material, de är inte tillräckligt starka för att förändra atomära struktur. Joniserande strålning kan ta bort elektroner från ett materials atomära smink, lämnar joner, eller laddade partiklar, i dess kölvatten. Biologiska effekter inträffar när en cell atomära struktur ändras.

Cellprocesser

De flesta av strålning i miljön finns i låg nivå belopp. Den mänskliga kroppen är i ett konstant tillstånd av ombyggnad och reparation celler och vävnader. En frisk kropp klarar av att hantera dessa låga belopp utan att lida betydande skada. Cellerna i kroppen reparerar sig själva, dö och ersättas, eller försök att reparera sig själva trots att deras fysiska sammansättning har ändrats. När celler försöker reparera sig själva med hjälp Atomically förändrade molekyler, kan biologiska effekter resultatet. Låga nivåer av strålning normalt ändrar inte atomära struktur, dock hög dos belopp göra.

Cellskador

Cell skador som uppstår som en följd av strålning består av joniserade (debiteras) atomer och molekyler. Laddade atomer är mycket mottagliga för kemiska förändringar som annars inte skulle ske om atomerna var stabila. Den DNA-molekyler i en cell är särskilt känsliga för effekterna av strålning. När DNA-molekyler blir laddat och cellen fortsätter att utföra sina regenerativ funktioner kan mutationer resultat. Den biologiska effekten av en cell mutation kan leda till cancer, eller cellen kan helt enkelt dör.

Strålbehandling

I hög gör, joniserande strålning kan döda vävnader massorna och organ vid kontakt. Detta är teorin bakom användningen av strålbehandling vid behandling av cancer. Och medan denna behandling är riktade till ett område, det är inte ovanligt att hela kroppen att reagera på behandlingen. Detta kallas akut strålningssyndrom, och kan orsaka symptom som illamående, trötthet, håravfall och kräkningar. Strålningens effekter på vävnad massa beror på hur känsligt området är och hur snabbt strålningen rör sig genom sina celler.

Ultraviolett strålning

Ultraviolett strålning, eller solljus, anses vara en icke-joniserande form av strålning. Och medan icke-joniserande former kan inte ändra celler och vävnader strukturer, kan de ändå leda till negativa biologiska effekter. Synligt ljus, elektromagnetiska fält, mikrovågor, radiovågor, solljus och infraröd energi är alla typer av icke-joniserande strålning. Eftersom solen avger strålning i olika våglängder, eller intensiteten, effekter av ultraviolett strålning kan leda till cancer cell formationer på huden. Den ljusare bakgrund och ju högre våglängd är, desto större är risken för cellskador.

    Previous:gymnasiet biologiska försök
    Next:nothing
    
    Copyright © 2011 give2all.org