välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Hur en orm skjul hud?

Postad av : Annika Hultén

Varför Ormar ömsar skinn

Som en orm växer, stannar sin hud samma storlek, så ormen har att sprida sin hud då och då och växa en ny. Vissa ormar skjul endast ett fåtal gånger per år, andra skjul flera gånger under en tremånadersperiod. När ormen yttre hud är redo att kasta, kommer den att förlora sin färg och glans och blir matt och transparent. Samtidigt är en ny, fräsch och färgstark huden bildar under den gamla. Med utsöndringen av en olja mellan de två skikten för att smörja det yttersta lagret, är ormen är redo att påbörja processen.

Att riva och utsöndring Skin

Ormen kommer skrapa sig emot stenar, trä eller något grov objekt kan hitta fram till det yttre lagret av huden tårar öppna på sitt ansikte. Den vickar därefter sitt huvud genom sprickor i huden och hittar en knipa för att tränga igenom till exempel en spricka i en sten eller ett stenblock par som är monterade tätt tillsammans. Detta drar det lös hud från ormens kropp som slingrar genom klyftan. Huden kommer ofta bort i ett stycke och sätts ut och in.

Ömsning När inte växer

Även ormar som inte är närvarande i processen att växa kommer fortfarande fäller sina skinn att ersätta den gamla, slitna skinn med nya friska skalor. Denna process kan ske några gånger om året eller endast en gång per år, beroende på art av orm.

    
    Copyright © 2011 give2all.org