välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför studsar ljuset bort av en spegel?

Postad av : P-O Lennartsson

ljusabsorption

De flesta objekt absorberar ljus vågor till viss grad, medan det ljus de inte absorberar förefaller oss som sin färg. Så kallade "synligt ljus" definieras som de ljusvågor (380 till 750 nanometer) som kan urskiljas genom att det normala mänskliga ögat, människor kan också uppfatta en kombination av dessa ljusvågor, även om dessa inte är tekniskt ingår i spektrum av synligt ljus. Andra djur och teknik kan uppfatta ljus som är längre än rött (IR) och kortare än violett (ultraviolett).

Polerad yta

En spegel har två viktiga funktioner som gör det möjligt att reflektera istället för att absorbera synligt ljus. Den första av dessa är den högt blank yta, som i typiska speglar är gjorda för att vara smidig så att den inte snedvrider ljus. Den vanligaste grunden för en spegel är glas, som tillåter ljus att passera spegeln till sin rygg.

Silvering

Efter synligt ljus har passerat genom glaset framför en spegel, slår det reflekterande tillbaka. När skapad av en tillämpning av silver, är det nu oftare som skapats med ett skikt av pulver aluminium, även namnet på den processen inte har ändrats. Denna yta ger det synliga ljuset tillbaka genom glaset, där det sedan behandlas av ögat.

Andra speglar

Några speglar är böjd att bryta ljuset, antingen för att koncentrera eller sprida det. Dessutom finns speglar som är avsedda att arbeta med ljus utanför det synliga ljuset (IR och violett).

    
    Copyright © 2011 give2all.org