välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varifrån kollagen ifrån?

Postad av : Ulf Friberg

Vad är kollagen?

Kollagen är ett protein som produceras naturligt i djurkroppar (särskilt däggdjur) och är den viktigaste komponenten av bindväv som brosk (finns i människor på platser som öron, nästippen och mellan benen). Det finns också i betydande mängder inom muskler, där det bidrar till att styrka och elasticitet i muskler.

Extrahera

För att kunna samlas in för användning, är kollagen tas från andra döda däggdjur (vanligen boskap för kommersiella användning). Den grundläggande extraktion sker i allmänhet genom en process av matlagning brosk animaliskt material såsom ben, bindväv och hud. Denna process skapar gelatin (en form av kollagen som har upplevt partiell hydrolys, blandas med vatten på molekylär nivå) och kan ofta konstateras i hemmet under tillagningen av kött ben till soppa. Hur kollagen gelatin behandlas beror på vad det kommer att användas för, men det måste åtminstone vara renas för att avlägsna andra material från djuret material, t. ex. fetter och salter.

I vissa fall kan kollagen också hämtas mänskliga kvarlevor (doneras eller kvarleva från kirurgiska ingrepp) till förmån för medicinskt bruk av proteinet, eftersom människan utvinns kollagen är mindre sannolikt att förkastas av annan mänsklig kropp.

Varför används det

Även kollagen är mest populärt kallas vid namn för dess användning som medicinskt kosmetiska post (kollagen protein injiceras under huden för att ge en fyllighet och åtstramande effekt) har protein många användningsområden. Oftast är kollagen som gelatin som används som livsmedel, som finns i objekt såsom gelatin desserter, gummy godis och en del yoghurt. Gelatin har även icke-livsmedel i produkter som fotografisk film, gel kapslar för piller och värme-soluable lim, t. ex. sådana som används i framställningen av stränginstrument.

Kollagen har en rad medicinska tillämpningar utanför dess kosmetisk användning, såsom skapandet av artificiella huden som används för att behandla offren för svåra brännskador.

    
    Copyright © 2011 give2all.org