välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är värmeledningsförmåga mätas?

Postad av : P-O Lennartsson

Du behöver:
likströmsmotor
. Batterier (förseglade, bly-syra, deep cycle).
Rectifier.
Transformator.
Laddningsregulatorn.
Inverter (om det behövs för AC apparater).

värmeledningsekvationen

Värmekonduktivitet är en del av värmeledningsekvationen. För endimensionell steady state överledning, minskar värmeledningsekvationen att: q =-k (dT /dx), där q=värmeflöde, dT /dx=temperaturgradient och k=värmeledningsförmågan. Om värmeflödet och temperaturgradient kan erhållas kan sedan värmeledningsförmåga beräknas med hjälp av denna ekvation.

Bevakad Hot Plate

En bevakad värmeplatta är en anordning som används till att skapa förutsättningar för endimensionella steady state överledning. Ett prov av material med en enhetlig tjocklek placeras mellan två plattor, varav den ena ger värme till systemet och av vilka den ena hålls vid en konstant temperatur eller kyls. Kanterna på material är isolerade, eller "bevakade" för att förhindra lateral försvinnande av det tillsatta värmen i materialet.

Mätningar

Den bevakade värmeplattan är påslagen och när temperaturen i materialet upphör att byta (steady state), är de mätningar. Det första är de temperaturer vid varje platta inspelad. Detta, tillsammans med tjockleken på materialet kommer att avgöra temperaturgradient. Därefter värmeflödet krävs för att bibehålla steady state redovisas direkt från den varma plattan levererar energi.

Beräkningar

För endimensionell steady state överledning är temperaturgradient en enkel linjär funktion. Det om den definieras som skillnaden mellan de temperaturer på båda sidor av materialet dividerad med tjockleken: dT /dx=(T2-T1) /(x2-x1). Använda detta värde tillsammans med åtgärden värmeflödet kan värmeledningsförmågan beräknas: k =-q /(dT /dx).

    
    Copyright © 2011 give2all.org