välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör ph remsor

Postad av : Annika Hultén

Lära sig om syror och baser är ett kul projekt för barnen att göra hemma eller i skolan. Kemi blir magi när barnen kan göra ett papper ändrar färg, och med billiga band hemgjord pH, kan de testa allt i huset. Dessa pH remsor är gjorda med rödkål, så de är även säkra för barn att testa på deras tungor

Du behöver:.
Destillerat eller buteljerat vatten
. Rödkål.
Blender.
Kastrull.
Papper kaffefilter.
Sax.
Tandpetare.


1.
Koka 1 dl destillerat eller buteljerat vatten i en kastrull.
2.
Hacka rödkålen i tillräckligt små bitar för att passa in i mixern.
3.
Tillsätt precis så mycket vatten att göra kål blandning lätt. Tillsätt inte för mycket vatten eller den färgade lösningen kommer att vara för svag för att fungera bra.
4.
Blanda kål och dumpa det i det kokande vattnet. Ta bort pannan från värmen, och låt det sitta tills det är tillräckligt svalt för beröring.
5.
Använd ett kaffefilter för att sträcka kål från vattnet. Kasta kål.
6.
Blöta några kaffefilter i kål vatten tills de är helt och djupt färgade. Ställ in filter på tork på en keramik-eller metallyta som inte absorberar färgen och fläcken.
7.
När kaffefilter är torra, skär dem i strimlor.

8.
Använd remsor att testa pH antingen genom att doppa dem i en vätska, eller genom att doppa en tandpetare i en vätska och smetar det på remsan. Syror kommer att göra band i rött och baser blir det blå eller gröna. Om listen inte ändra färg, är det pH-neutral.

Tips och varningar


  • Blöt en bit ritpapper i kål vattnet. När det är torrt, använd en tandpetare doppad i en sur eller basisk material (t. ex. ättika eller såpa) att skriva eller rita på papperet. Använd metall tång att doppa kaffefilter i kål vatten om du inte vill färga fingrarna.
    
    Copyright © 2011 give2all.org