välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

är sackaros lösligt?

Postad av : Ulf Friberg

Sackaros är den tekniska benämningen för gemensamma bord socker, som ofta är raffinerat från sockerrör eller sockerbetor. Det är en disackarid, vilket betyder att det är en komplicerad kolhydrater som består av två enkla kolhydrater. När det gäller sackaros, glukos och fruktos är de enkla kolhydrater som bildar socker. Sackaros kommer att upplösas eller bli lösliga i vissa lösningsmedel när rätten faktorer förekommer

Betydelse

Vetenskap tester lösligheten av många olika ämnen. Eftersom löslighet används för att testa ett ämnes egenskaper, sägs vara en av de karakteristiska egenskaperna för ett ämne. På grund av detta, är löslighet ett av de tester forskarna använder för att berätta en sak från en annan. Ämnet upplöses är känd som lösningsmedel, medan ämnet gör upplösningen är solvent. Lösningsmedlet som oftast används för att testa lösligheten av en substans är vatten, även alkohol eller syra kan också användas.

Faktorer som påverkar Löslighet

Det finns tre stora faktorer som påverkar en substans förmåga att lösa upp i ett lösningsmedel. Dessa är temperatur av lösningsmedlet molekylstorlek av det lösta ämnet och kompatibilitet polaritet både lösningsmedel och lösningens.

Temperatur

Blandningar av löst ämne och lösningsmedel är kända som en lösning. Om lösningen absorberar energi, då kommer det lösta ämnet lös och blanda med vätskan när temperaturen ökar. Om lösningen frigör energi, då kommer det lösta ämnet lös och blanda med vätskan som lösningen svalnar. I blandningar av sackaros och vatten, upplöser sackaros som temperaturen i vattnet ökar.

molekylstorlek

Större och tyngre molekyler som utgör en substans löser sig inte lika lätt i ett lösningsmedel. Sackaros består av mindre molekyler och löser sig lätt i vatten.

Polaritet

Polar molekyler har en positiv och negativ --- eller polära ändar till dem. Polariteten av lösningsmedel och lösningens molekyler kommer att avgöra om lösningsmedlet löser upp en lösning. Enkelt uttryckt, som löser ut. Om lösningsmedel polar, kommer det i allmänhet bara upplösa en polär lösning. Om lösningsmedel opolära, kommer det bara löser en opolära lösning. Eftersom sackaros och vatten är båda polära kommer sackaros lättlösliga i vatten. Det är dock alkohol opolära, så sackaros löses inte upp lätt i den.

Properties

Förutom de tre nämnda faktorer måste sackaros har gemensamma egenskaper med lösningsmedel för att det ska vara lösning. Båda måste samverka på en molekylär nivå med liknande spridda och dipolar krafter. Dessutom att väteatomerna i sackaros och lösningsmedel måste inneha liknande obligationer med syre för två bildar en lösning.

    
    Copyright © 2011 give2all.org