välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

delar av ett teleskop

Postad av : Jan-Olof Stoor

Teleskopet är en av de största astronomiska uppfinningar vi har. För dem av oss som aldrig kommer att NASA-astronauterna är det ett sätt för oss att komma lite närmare till den yttersta gränsen. Precis som alla verktyg, för att utnyttja sin fulla potential behöver du veta hur det fungerar. Genom att lära olika delar av ett teleskop och hur de fungerar tillsammans kan ni få en bättre din förståelse och uppskattning av instrument som tillåter oss att komma nära och personlig med stjärnorna

Du behöver:
Hand lotion.
Hairspray.
Sköljmedel.

Teleskoprör

Kanske den enklaste delen av teleskopet, är teleskoptuben också den viktigaste. Ibland kallas den optiska tuben är det en ihålig slang som fungerar som navet för alla andra delar. Röret hus linser eller speglar och skapar hela optiska systemet. Rör konstruktioner och material kan variera beroende på vilken typ av teleskopet, men den övergripande designen är densamma.

Optisk Sökare

Optisk Sökare eller sökaren sitter på sidan av teleskopröret. Liknar en mini-teleskop, förstorar sökaren bildytan och gör att hitta objekt mycket enklare. Det låter då du vill centrera objektet eller området som du försöker visa i hårkorset målat på glaset. Om sökare är korrekt i linje med ditt teleskop någon bild centrerad i sökaren kommer också vara centrerad i teleskopet.

Okular

Enkelt uttryckt är okularet hur ni ser på bilden. Okular kommer i olika storlekar och utföranden. När du väljer ett okular är det viktigt att se till att tunnan storlek passar din focuser. Om det inte kan du behöva köpa en adapter. Brännvidd på okularet är avgörande för dess förstorande effekt som mäts i millimeter.

Focuser

Focusers kan komma i flera olika stilar, men alla teleskop har en. Den focuser håller okularet. Den kan flyttas upp och ner (på vissa modeller det rör sig åt vänster och höger) med en knapp på den sida av teleskopröret. Denna rörelse justerar det inre röret och okularet tills bilden är i fokus.

Reflekterande speglar

I en reflektion teleskop bilden ses genom okularet är skapad av primära och sekundära speglar. Dessa böjda speglar samla ljuset och genom en rad reflektioner ljuset manifesteras som en bild.

Tuber linser

refraktorer arbeta på ett liknande sätt som återspeglar teleskop, spara en skillnad. Inne i röret, i stället för speglar är det en serie objektiv som samlar ljuset och förstora den för att skapa en bild betraktas genom okularet.

Montera Montering

Mount församlingen består av en serie av delar som stöder teleskopröret och gör att den kan placeras på ett säkert sätt. Fästet är också vad bifogas teleskopet på ett stativ.

    
    Copyright © 2011 give2all.org