välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är sociologi?

Postad av : Charlotte Wannberg

Sociologi är en fråga om vetenskap som studerar människor, deras samverkan, och varför individer och samhällen gör saker som de gör. Det är ett viktigt område för vetenskap, eftersom det syftar till att förstå det mycket rötter i vad det är att vara människa för att hjälpa till att förutsäga resultat, hjälpa till att lösa konflikter och problem, och för att förhindra frågor uppstår i framtiden. De olika sociologi alla arbeta tillsammans för att bedriva forskning och stöd-och sjukvården i sitt arbete

Typer

De olika sociologi kan brytas ner i delar av samhället som de studerar. Vissa sociologer studerar samspelet mellan individer. Dessa sociologer är ofta socialarbetare eller arbeta i rådgivning eller som ett stöd för rådgivare. Andra sociologer, såsom de är anställda av Census Bureau eller urbana hyvlar, studera hur medlemmar av ett stort samhälle sprids ut och hur olika grupper i ett samhälle kan ställa sig och interagera med varandra. Slutligen finns det de sociologer som studerar globala mänskliga samspel. Detta är hur nationer umgås med varandra, och denna gren av sociologin används ofta av icke-statliga organisationer och myndigheter.

Betydelse

Sociologi är en av de viktigaste samhällsvetenskaperna, eftersom det studier människor och hur de reagerar till varandra och sin omgivning. Denna grundläggande förutsättningen gör det möjligt att konsekvenserna av resultaten i sociologi att påverka både individer och större samhällen. Hur kommer ett samhälle påverkas av ett inbördeskrig? Sociologer kan hjälpa människor att förstå detta, vilket kan leda till att förhindra kriget i det långa loppet. Detta gäller lika för naturkatastrofer, interna tvister, etc.

Historia

Människor har studerat sociala aspekterna av människor ända sedan de antika filosoferna, men sociologi som vetenskap är inte utvecklad förrän i början 19th century . Under de kommande 75 åren eller så ramen för sociologi utvecklades och ombyggda till vad det är idag av ett antal berömda filosofer och vetenskapsmän. Allteftersom tiden gick, studier i sociologi förgrenat sig. Idag är dessa sociologiska teorier och områden arbetar tillsammans, för det mesta, för att skapa hela sociologi.

Funktion

Det sätt som mänskliga interaktioner studeras i sociologi är främst genom att titta på tidigare och nuvarande mänskliga situationer. Saker som krig och ras tvister studeras på djupet och aktuella frågor som rör människans jämförs med dessa. Genom att göra detta kan sociologer förutsäga resultatet av olika mänskliga interaktioner, oavsett om de är bland olika grupper eller kulturer, eller mellan människor och deras miljö. Det finns också en tung användning av statistik och den vetenskapliga metoden i sociologiska experiment och teoretiserande.

Överväganden

Det är viktig att förstå att även om sociologi är en vetenskap för sig, det fungerar mycket nära samarbete med andra vetenskapsområden. Under en tid var det ännu inte bestämt om sociologi bör betraktas som en vetenskap för sig, eller helt enkelt nya ämnesområden inom andra vetenskaper. Några av de grenar som mycket nära samarbete med sociologi psykologi, kriminologi, antropologi, socioekonomi och statsvetenskap.

    Previous:nothing
    Next:Hur reproduktiv kloning arbete?
    
    Copyright © 2011 give2all.org