välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är kiseldioxid?

Postad av : Stefan Svensson

Kiseldioxid är den vanligast förekommande mineralet i jordskorpan, och det konstaterats över hela världen i olika former. På grund av sitt överflöd, har den använts i ett antal olika applikationer och är en uppskattad mineral. Utan kiseldioxid, skulle några av de många saker vi kan ta för givet aldrig ha skett

Funktioner

I. fast form, är kiseldioxid vit och finkornig med en densitet på 2,2 gram per kubikcentimeter. Det består av en atom av kisel och två atomer syre. Det utgör främst i naturen som sand eller kvarts kristaller, och det är känt för sin hårdhet. Det är en mineral som är mycket motståndskraftigt mot värme, med en smältpunkt på 1650 grader Celsius.

Typer

Det finns två grundläggande typer av kiseldioxid som finns i naturen. Den kemiska sammansättningen av dessa typer är exakt samma, och fastigheterna är i allmänhet samma, men eftersom de bildades under olika förhållanden, de är något annorlunda. Den första typen är granulat kiseldioxid, som är allmänt känd som sand. Partiklarna är mycket små, men ändå tuff och hård. Den andra typen är kristallin kiseldioxid. Dessa är större klumpar av mineral som kvarts kristall och är mjölkaktig tydliga i färg.

Funktion

Kiseldioxid är användas på en mängd olika sätt. En av de vanligaste sätten är att göra glas, som är överhettad och tryck kiseldioxid. Det är också tillverkas för användning i tandkräm. På grund av sin hårdhet, hjälper det att skrubba bort plack på tänderna. Det är också en viktig ingrediens i cement och används som bekämpningsmedel, en kiselgel en livsmedelstillsats som hjälper till att absorbera vatten och även som ett verktyg för att hjälpa extrahera DNA och RNA.

Varning

Medan kiseldioxid är för det mesta ofarliga, men det utgör en risk när det inandas. Detta beror, i pulverform, kan små partiklar av mineral fastna i matstrupen och lungorna. Det löses inte upp med tiden, så vissa villkor kan förekomma. En sådan tillstånd kallas silikos, vilket orsakar andnöd, feber, hosta och gör att huden blir blå. Andra villkor gäller bronkit, och sällan är cancer.

Geografi

Kiseldioxid hittade nästan överallt i världen, eftersom det är vanligt mineral i jordskorpan. På ytan av jorden, är det vanliga i steniga eller bergiga regioner. Det är också närvarande i form av sand i öknar och kuster i världen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org