välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

effekterna av global uppvärmning på smältande glaciärer

Postad av : Camilla Näslund

Global uppvärmning är en stor internationell fråga med långtgående effekter som når in i människors liv. Även kritiker framgångsrikt förnekat att mänsklig aktivitet hade något att göra med den globala uppvärmningen i årtionden, den växande effekterna av fenomenet tystnat så småningom alla utom de värsta förnekarna. Förmodligen det mest uppenbara av dessa effekter är glaciärsmältning

Global Warming

Den globala uppvärmningen är ökningen av den genomsnittliga årliga temperaturen på jordens yta. Som ett fenomen, har detta pågått sedan mitten av 20-talet. Forskarna tror att det är mycket sannolikt beror detta på ökningen av växthusgaser (som koldioxid) i atmosfären, med att ökningen är direkt kopplad till mänsklig industriell verksamhet och människa-driven avskogning. Under det senaste århundradet har medeltemperaturen stigit med mellan 1 till 1. 5 grader Fahrenheit, och förväntas stiga ytterligare 2 till 11 grader under nästa århundrade som den process accelererar.

Glaciärer

Glaciärerna är stora ismassor som bildas främst från packad snö. Även om det är svårt att se med blotta ögat, glaciärer faktiskt i rörelse, reagera på allvar och sin egen inre tryck. Glaciärerna är världens största arkiv av färskvatten.

Glaciärsmältning

Glaciärerna i allmänhet pendlat mellan växande och krympande mellan 1940 och 1980. Efter 1980 gick glaciärer i full reträtt, med glaciärsmältning bli en allmän företeelse. Processen har blivit särskilt markant sedan 1995. Till exempel, gick tre stora glaciärer på Grönland (Helheim, Jakobshavns och Kangerdlugssuaq) som hade stabil förrän ganska nyligen i en snabb reträtt efter 2000, sjönk 4 1 /2 miles under flera år.
I mitten sikt, eftersom berget och Norra glaciär is smälter bort, är den glaciär isen på Antarktis förväntas öka på grund av ökad nederbörd (snö falla) där. Men det betyder inte att det kommer att bli en bokstavlig överföring av is från norr till söder, Antarktis is tillväxt inte kommer att absorbera hela massan av is förlust i bergen och norrut

havsnivåer

Den mest uppenbara. effekten av smältande glaciärer är frigivningen av stora mängder vatten i världshaven. Havsnivån stiger för närvarande den takt av 1 /10 av en tum per år, med en total ökning på mellan 7 och 20 inches förväntas av 2090. Om alla glaciär isen på Grönland skulle smälta, skulle det leda världen havsnivåerna stiga med 20 meter.

Glacier matad Rivers

Fler omedelbar än den höjning av havsnivån är hur försvinnande glaciär is verkställer flod system som är beroende av dem som en källa av vatten. Isen i Himalaya och Hindu Kush bergskedjor är den huvudsakliga källan av vatten för de flesta floder i den asiatiska landmassan under den torra säsongen. Detta inkluderar alla de största floderna i ett område befolkat av helt hälften av världens befolkning, såsom Brahmaputra, Ganges, Indus, Mekong, Salween, Yangtze och Gula floden. På kort sikt, glaciärsmältning redan orsakar en ökning i lokal jordskred och allmänt område översvämningen i flodsystem. På lång sikt eftersom isen försvinner, kommer det att orsaka torka.

Missuppfattningar

När glaciären reträtt är utbredd och ett allmänt fenomen, inte varje glaciär på jorden påverkas av det. Till exempel är Perito Merino glaciären i Argentina ett viktigt exempel på en alltjämt stabil glaciär utanför Antarktis.

    Previous:nothing
    Next:Hur går statisk elektricitet?
    
    Copyright © 2011 give2all.org