välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

kemiska formeln för adipinsyra

Postad av : P-O Lennartsson

Adipinsyra är en industriellt viktig utgångspunkt kemikalier för de nylon-tillverkningsindustrin. Den består av enbart kol, väte och syre, och är klassad som en dikarboxylsyra eftersom den innehåller två karboxylsyror grupper-COOH. Kemisten, genom att tänka i omvänd, ser att adipinsyra kan förberedas i laboratorium med en "ring-öppning" reaktion

Grundläggande Kemisk formel

finns flera sätt att skriva formler för organiska föreningar, från den enklaste identifiering av atomer och deras nummer till komplexa ritningar och molekylära modeller. Den enklaste formen av adipinsyra: s kemiska formel är C6 H10 O4.
De minst komplicerade fördelning av element kan skrivas som HOOC-(CH2) 4-COOH. Detta schema är mycket användbart. Det anger läget för de två karboxylsyra grupper i molekylen. För adipinsyra, det karboxylsyror grupperna i ändarna av molekylen. Dessutom säger det oss om CH2 eller "metylen" grupp, och i adipinsyra, det finns fyra av dem-CH2-CH2-CH2-CH2-knutna till varandra, i centrum av molekylen.

Diskussion om förbättrad struktur Drawing

kolatomer, om de inte kontakt som länkar i en kedja, gör inte så i raka rader. Kolatomer med valens 4 kallas tetraedrisk kol. Tetraedrisk kolväten bindas med vinklar på ca 12C5 grader. En rimlig uppskattning för detta är att rita raka kedjor av kolatomer i zig-zag formation. Se zig-zag kemiska formeln för adipinsyra i figur 1.

Ringöppning

Som nämnts tidigare kan adipinsyra göras i laboratoriet via en ringöppnande reaktion. Ordinarie dubbelbindningar (motsvarande två obligationer mellan samma två kolatomer) är lätt öppnas av oxidation. För att göra adipinsyra, enkla cyclohexene (C6H10) kan användas (se figur 2 för en schematisk av reaktionen).

Polymerisationsprodukter

Eftersom adipinsyra har två av samma enheter funktionalitet (de två karboxylsyra grupper ), är polymerisation (som gör stora kedjor från korta molekyler) som möjligt.
För att förstå polymerisation, tänka sig två olika typer av molekyler, X-(R1)-X-och Y-(R2)-Y, där R1 och R2 är relativt oviktigt. R1 har två aktiva funktioner, X, på båda sidorna, som reagerar med två Y grupper på ändarna av R2. När X och Y reagerar Tillsammans bildar de Z. Om vi reagerar de två ämnena, vi får den resulterande strukturen,
[- (R1)-Z-(R2)-Z-(R1)-Z-(R2 ) -] n
"n" kan vara ett ganska stort antal ibland, och de molekyler vi har gjort kallas en "polymer".

från produktion av adipinsyra till Nylon

med den metod som diskuterats ovan kan adipinsyra (med dess-COOH grupp), samverkar med aminer (med-NH2 grupp), för att bilda amider (med-CONH-gruppen). Den första reaktionen är att bilda en amin-salt, som sedan kan göras så att vatten, bildar amider. Se figur 3 för schematisk.

    Previous:nothing
    Next:icke-kemiska vatten behandlingar
    
    Copyright © 2011 give2all.org