välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

göra växtceller måste genomföra andning?

Postad av : Jan-Olof Stoor

Djur äter andra organismer för att få den mat de behöver. Växter, å andra sidan, göra sin egen mat genom fotosyntes. Både växter och djur utvinna energi från mat molekyler genom cellandningen

Typer

Fotosyntesen är uppdelat i två skeden eller serie av reaktioner. Under den första etappen, använder cellen energi från solljus för att syntetisera adenosintrifosfat eller ATP. I den andra etappen av fotosyntesen, använder cellen ATP att socker från koldioxid från atmosfären. Dessa sockerarter nu kan användas i cellandningen, en process som bryter ned socker att syntetisera ATP.

Funktion

Precis som djurceller, växtceller utföra cellandning för att tillgodose sina energibehov. Inte alla socker som producerats genom fotosyntes används i cellandningen, dock, många blir prekursorer för organiska föreningar cellen behöver, som aminosyror eller cellulosa (den viktigaste komponenten i växternas cellväggar). Socker transporteras också på andra håll i anläggningen för att mata celler som inte fotosyntes som root celler.

Överväganden

Fotosyntesen förbrukar koldioxid och släpper ut syre, medan cellandningen förbrukar syre och avger koldioxid. Den mängd syre som växter producerar är dock större än det belopp de konsumerar, så de är ett netto källa till syre.

    Previous:nothing
    Next:markbundna anpassning
    utvalda artiklar
      
      Copyright ©2011