välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

köttätande regnskog djur

Postad av : Annika Hultén

Regnskogar är bland de mest ekologiskt och biologiskt variationsrika platser på jorden. Mer än 40 procent av alla djurarter på planeten lever i miljöer regnskog på kontinenterna i Sydamerika, Asien, Afrika och Australien. Som sådan regnskogarna har intrikata djur ekosystem bestående av köttätande djur och deras byte. Det finns många tusentals köttätande djur i regnskogar, men några har nått toppen av näringskedjan bland sina arter och bli spets rovdjur.

Cats

I Sydamerika Amazonas regnskog, är den översta katten rovdjur Jaguar. Den lever på apor, tapir och rådjur, och har käkar kraftfull nog att bryta igenom en sköldpaddsskal. Cougar finns också i Amazonas och lever på samma arter som jaguar, även om det är lite mindre. I Asien är den översta rovdjur tigern. Som kan väga över 500 kg. Använder tigern sitt kamouflage att förfölja antilop och hjort. I Afrika är leoparden den primära kattdjur rovdjur i regnskogarna, jagar gnagare, antilop och apor.

Crocodiles

I Amazonas är kajman toppen rovdjur i Crocodilae släktet. Den svarta kajmaner är den största arten och kan nå längder på 17 meter, jagar fiskar, sköldpaddor och fåglar. Den saltvatten krokodil i Australien och Asien är ännu mer skräckinjagande, och nådde 20 meter i längd och kan överleva i sötvatten och havet. Det har varit känt att döda människor. I Afrika utgör toppen köttätande reptil Nilen krokodil, som växer till 18 fot och lever på stora däggdjur som gnuer och zebror, bakhåll dem som försöker att korsa floder.

Snakes

I Amazonas, Anaconda är toppen ormen rovdjur. Kan växa upp till 17 meter lång och väga över 600 kg. , Dödar bytet av förträngning. Den livnär sig på rådjur, kapybara och vildsvin, även om det har varit känt för byte på jaguarer. Den burmesiska python, finns i asiatiska regnskogar, växer till en liknande längd som Anaconda och är också en konstriktion mördare. I Afrika är mest formidabla ormen i Afrika rock python som äter antiloper, vårtsvin och ibland krokodiler.

Eagles

En av världens största örnar bebor regnskogar i Sydamerika. Vägning över 20 kg. och med ett vingspann på över 6 meter, harpy örnar lever på apor och sengångare. Den krönta örnen utgör toppen raptor i afrikanska regnskogar, som trots endast når en längd av 3 meter, kommer att ta itu bytet större än sig själv, såsom apor och antiloper. I Asien är den svarta örnen dominerande. Med ett vingspann på runt 5 meter, det brukar susa på bon och håligheter träd, jagar fåglar och gnagare.

Insekter och spindeldjur

Samtidigt som offer för andra djur som fåglar och små däggdjur inom sina släkte, vissa insekter och spindlar har blivit toppen köttätande rovdjur. Den Goliath spindel, till exempel, kan vara lika stor som en tallrik och byten på fåglar. Men även stora spindlar själva kan falla offer för armén myror, vars blotta antal (kolonier kan numret i hundratusentals), kan överväldiga offer många gånger storleken på en enda individ.

    Previous:nothing
    Next:värmeledningsförmåga vs k-faktor
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org