välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

värmeledningsförmåga vs k-faktor

Postad av : Camilla Näslund

Värmeledningsförmåga mäter hur väl ett material leder värme. Element som metaller som lätt överför värme är livskraftiga ledare, medan material som frigolit fungerar som isolatorer. K-faktorn avser värmeledningsförmåga per tjocklek i ett visst material

Identification

Värmekonduktivitet eller K-faktor mäts i enheten watt /meter Kelvin eller BTU (British Thermal Units) inches /timmar kvadratmeter grader Fahrenheit. Det är ett mått på den takt i vilken värme strömmar genom en platta av enhetlig tjocklek av ett visst material.

Missuppfattningar

De termer värmeledningsförmåga och K-faktor är i huvudsak synonymous. However, inte att förväxla dem med termen R-faktor, som hänvisar till den termiska motståndet för en viss platta material.

Funktion

Om du känner till materialets värmeledningsförmåga eller K-faktor, kan du beräkna den takt i vilken värme strömmar genom en platta av material med hjälp av ekvationen H =-k (Dt /u0394X), där dt är temperaturskillnaden över plattan, är u0394X dess tjocklek, är A sitt område och k är K-faktor materialet.

Betydelse

Ett material med låg K-faktor eller värmeledningsförmåga är en god isolator, medan ett material med hög K-faktor är en bra ledare.

Typer

struktur och grundläggande egenskaper hos ett material hjälper till att bestämma värmeledningsförmågan eller K-faktor. Metaller som aluminium, till exempel, har hög värmeledningsförmåga, medan gåsdun och luft har mycket låga K-värden.

    Previous:nothing
    Next:värmeledningsförmåga jordar
    utvalda artiklar
      
      Copyright © 2011 give2all.org