välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

beskrivning av en termistor

Postad av : Camilla Näslund

Termistorer är temperaturgivare som görs från en mängd olika Metal-Oxide Semiconductor material. Det halvledarmaterial som används bestämmer temperaturområde, känslighet och resistens varierar påverka dess tillämpning. Resistansen i halvledare varierar med förändringar i temperatur. Den ändrade motstånd tolkas av ett instrument som i sin tur visar en temperatur läsning. Termistorer har en negativ temperaturkoefficient. Det innebär att när temperaturen ökar, Termistorns minskar resistansen.

Känslighet

Känslighet är en funktion som beskriver hur mycket resistans ändras med en förändring av temperaturen. Enligt Johnson, resistans ändras med 10 procent per grad Celsius är inte ovanliga. Därför, om en termistor har ett nominellt värde av 10. 000 ohm vid laboratorietemperatur (20 grader), en 1 grad Celsius förändring av temperaturen kan orsaka en 1. 000 ohm förändring motstånd.

Konstruktion

Termistorer oftast bildas i form av pärlor, diskar och stavar. Deras storlek kan variera från så små som 1 mm och så stora som flera cm i diameter. En mindre termistor reagerar snabbare på temperaturförändringar. Olika material, såsom epoxi, används för att omge och skydda termistorn från skador.

Temperaturområde

temperaturområdet en termistor är begränsad. Motståndet till temperaturkurva är extremt icke-linjär. Vid lägre temperaturer ökar motståndet snabbt. Vid högre temperaturer, minskar motståndet till nästan noll. Därför är de flesta termistorer avsedda att användas mellan -80 grader Celsius till 300 grader Celsius.

Svarstid

Svarstiden är hur snabbt en termistor reagerar på en förändring av temperaturen. En 1-mm termistor pärla i ett oljebad kan reagera så snabbt som en halv sekund. Samma pärla i fria luften kan ha en svarstid på nästan 10 sekunder. Eftersom termistorn storlek ökar, så ökar dess svarstid. Om en termistor används i en temperatur kontrollsystem, en snabbare responstid resulterar i bättre temperaturreglering.

Signalbehandling

På grund av en termistor: s icke-linjäritet, är det svårt att använda ensamt som en temperaturmätning enhet. Termistorn är vanligtvis ansluten till en avdelare krets med ett fast motstånd med samma nominella värde. Mätinstrumentet sedan känner av förändringar i motstånd termistor och konverterar den till en temperatur behandlingen.

    
    Copyright © 2011 give2all.org