välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför är blommande växter viktigt att jorden & människor?

Postad av : Magnus Ekblad

Förekomst och mångfald av blommande växter har bidragit till populationsstorlek och mångfald hos många andra arter. Människor beror inte bara på de blommande växter, blomväxter, själva, men på överflödet av organismer som de stöder sig för att överleva och föröka sig

Historia

Angiosperms utvecklats genom att använda mer rörlig livsformer att sprida, och därmed diversifiera, deras genetiska kod. Dessa mer mobila livsformer var insekter, fåglar och däggdjur. Ju mer genpoolen sprider och kors, desto fler chanser en art har att utveckla och främja mutationer som gör dem mer framgångsrika på efterlevande. På detta har Angiosperms varit vilt framgångsrika. Det finns mer än 250. 000 arter, vilket gör dem den vanligast förekommande typen av anläggning på vår planet.

Gynnsamma effekter för marken

Många blommande växter form symbiotiska förhållanden med svampar och bakterier som hjälper skick och lägga näring till omgivande mark. Mykorrhiza svamp, exempelvis, lägger sig till växtrötterna och handel energi lagras i växternas rötter för svampen förmåga att filial utförligt i marken och dra i vatten och näringsämnen. Detta bryter upp jorden och ger luftning som ofta varar efter värdväxt är borta. Baljväxter är en typ av blommande växt som är värd för bakterier Rhizobia, som fastställer atmosfäriskt kväve för värdväxt och omgivande växter för att föda upp från.

Fördelar för insekter

De flesta blommande växter är starkt beroende av insekter som pollinerar dem. Dessa inkluderar bin, fjärilar, nattfjärilar, flugor och skalbaggar. Att locka dessa pollinerare, de producerar doft, ljusa kronblad och söt (eller ruttna) luktar nektar. För sina problem, det pollinatörer fodret på söt nektar, skörda näringsrika pollen och har också säkerställt tillgången på framtida utfodring av gödande blommorna. Men även stjälkar, frön, frukt, löv och rötter av dessa växter ge mat och husrum för insekternas värld.

Fördelar för Djur

Blommorna i angiospermer erbjuda nektar till både fladdermöss och fåglarna. Betare kan äta blomningar av vall blommor och dra nytta av den kemiska komplexiteten som finns i blomblad. Men resten av blommande växter är också oftast ätbar. Bladen på blommande gräs är grazeable, frukter som produceras av blomväxter är söta och läckra att många växtätare och allätare, och rötterna foder gräv-och tunneldrivning djur.

Fördelar för människor

Människor kan njuta av nästan varje aspekt av blommande växter. Deras dofter och färger är stimulerande för sinnena, de producerar ett överflöd av mat från de flesta varje del, och många blommande växter även har medicinska egenskaper. Blommande träd producera virke för att utarbeta och byggnad. Många djur som är beroende av blommande växter är ätliga för människor också. Även gamla angiospermer som levde långt innan människan är en välsignelse för oss, eftersom de blev fossila bränslen som ström mänsklig teknik.

    Previous:nothing
    Next:om wallaby
    
    Copyright © 2011 give2all.org