välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är mineral zinkblände för?

Postad av : Stefan Svensson

Zinkblände påstående att berömmelse är att den är den förnämsta malm av metallen zink, som är den fjärde vanligaste metall används. Det är en mineral som inte bara innehåller Zinksulfid i sin kristallina form, men oftast järn. Eftersom det kan visas som gula, bruna, grå eller grå svart, är det svårt att identifiera efter färg, så det måste betraktas på annat sätt

Använder

Förutom att vara chef malm av zink, är zinkblände tillika chef malm av gallium, indium och kadmium. Som sådan blir det ett sätt för gruvarbetarna att lokalisera dessa metaller. Det kan ändras för att skapa hemimorphite, smithsonite och willemite. Det har också använts för att göra en vacker ädelsten i sin egen rätt, för samlare bara. Även om det kan likna en färgad diamant, är zinkblände ofta anses för mjuk för att ställas in. När det blir ett aggregat med wurtzite och blyglans, kallas det Schalenblende och poleras som en dekorativ sten.

Utseende

zinkblände ibland misstas för blyglans eller siderit. Det skiljer sig genom olika tester. Det anses vara en glänsande mineral som kan producera en gnista större än en diamant på grund av dess höga brytningsindex. Den har många små ytor som kan reflektera ljuset.

Identifiering

Om du gör en strimma test med zinkblände, kommer det bli en vit spår. Det kan vara genomskinliga till helt genomskinligt. Om du försöker knäcka zinkblände, kommer det att spricka jämnt i sex riktningar varje gång. Den krossade bitarna kommer alla att bli slät. Det är inte magnetisk och det kan repas av en spik.

Läge

zinkblände är ett ganska vanligt mineral med stora gruvor i USA, Mexiko, Australien, Italien, Spanien, Burma, Peru, Marocko, Tyskland och England. Inte alla gruvor har samma färg zinkblände, dock. Den mineral som brukar finnas i hydrotermala ådror. Det finns i alla typer av berg.

Names

Innan kallas zinkblände, den hette Blende. Detta kommer från ett tyskt ord som betyder "blind" eller "vilseledande". Orsaken är att det liknar blyglans och skulle lura gruvarbetare i utvinning av bly som inte fanns. Zinkblände kommer från ett grekiskt ord som betyder förrädiska berg, det är förrädiskt i den meningen att det är lätt feltolkas på grund av dess färg. I modern tid har den svarta zinkblände kristall fått smeknamnet Black Jack och den röda kristallen har smeknamnet Ruby Jack.

    
    Copyright © 2011 give2all.org