välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad mineraler utgör en ametist?

Postad av : P-O Lennartsson

Den ametist, klassificeras som en halvädelstenar ädelsten, är Birthstone av februari och syns i smycken som går tillbaka många hundra år. Ametist är en ädelsten i en intressant komposition och rik historia

Du behöver:. .
Miniräknare med trigonometriska funktioner

Historia

Ametist har fått sitt namn från det grekiska "amethystos "betyder" inte berusad. " Detta gav tron att ametist skulle skydda bäraren från fylleri. Det har band till både grekiska och romerska mytologin. En ung flicka, Amethystos, förföljd av vinets gud, bad till gudarna för skydd, de bytte in henne i en vit sten. Vinets gud, i sorg, hällde vin på stenen och ger den dess färg.

färgen lila har länge varit förknippat med kungligheter. Kungar, drottningar, präster och chefer för kyrkan har alla slitna och gett ametist för sin ädla färg. Under medeltiden värdet av ametist blev lika stora som diamanten. Upptäckter på 1900-talet av stora fyndigheter av ametist sänkte sitt värde men inte dess totala överklagande.

Beskrivning

Ametist är gjord av SiO2 eller kiseldioxid. Det är en form av kvarts. Den lila färgen kommer från föroreningar i kvartsen av järn och mangan. Vid upphettning färg på ametist kan byta till svagt gul. Dess kristallstruktur varierar något från de flesta andra kvarts stenar, som rökkvarts och citrin. Det finns ofta i Geoder eller på Geode baser, som växer i kluster eller pyramider. Ibland skapar vattenerosion släta ametist stenar.

Funktioner

Ametist är transparent, och varierar från blekt violett till Deep Purple. De färger med rosa eller rödaktiga nyanser tenderar att vara mer värdefullt, liksom en mörkare färg. I dagsljus kan blekare stenarna verkar nästan färglös. Färgen distribution i ametister tenderar att bli ojämn. Lab-skapade ametist har blivit möjligt. På grund av de framryckande teknik, skilja naturliga från påhittade ametister har blivit allt svårare även för yrkesverksamma

Platser

Ametist är ganska vanligt och finns över hela världen. Namibia, liksom Sydafrika, innehåller stora insättningar. Brasilien har också en flitig utbud av ametist. Uruguay och Bolivia är leverantörer av pärla också. I Kanada, Nova Scotia och Ontario producera kvalitet ametister. Thunder Bay, Ontario är känt för sten som innehåller röda strimmor genom lila färg. Sibirien och Uralbergen i Ryssland bland annat bidra mörk och klar ametister.

Använder

Skär i fasettslipad ädelstenar, har ametist prytt länge smycken inställningar. Många museer visa historiska halsband, armband och till och med bälten på pärla. På grund av dess rikliga utbudet är ametist smycke oftast billiga, men de rika violetta färgen ger en känsla av kunglig lyx. Mineral samlare söka ametist också. Geoder liksom tumlade stenar är populära bland dessa hobby.

    
    Copyright © 2011 give2all.org