välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

jämförelse av ett ljusmikroskop till ett elektronmikroskop

Postad av : Stefan Svensson

I världen av mikroorganismer är fascinerande, från mikroskopiska parasiter som lever lyckoträff av Staphylococcus bakterier och även organismer som mycket liten som ett virus, finns det en mikroskopisk värld väntar på dig att upptäcka det. Vilken typ av mikroskop du behöver använda beror på vad organism du försöker observera

Sammansatta ljusmikroskop

De sammansatta ljusmikroskop använder optiska linser att böja ljus och förstora mikroskopiska exemplar. De använda linser är objektiv, som har olika förstoringar, och linser, vilka har en fast förstoring. Dessa mikroskop är bra för observation encelliga organismer som små parasiter och många typer av bakterier.

Max tillåtet förstoring med ett sammansatt mikroskop

För att bestämma den totala förstoringen när man använder en sammansatt mikroskop, multiplicera förstoringen av målet lins av okularlinsen. Till exempel, om du observerar en förlaga med en 10 gångers förstoring objektivet med en tio gånger förstoring okularlinsen, du ser provet vid 100 gångers förstoring. På grund av upplösning (förmåga att skilja mellan två olika punkter) ett sammansatt mikroskop har en maximal observerbara förstoring av 2. 000 gånger.

Svepelektronmikroskop.

Istället för att använda linser och ljus för att förstora en förlaga, en skanning elektronmikroskop använder elektroner för att skapa en förstorad bild. Provexemplaret placeras på botten av en kammare och all luft pumpas ut ur kammaren, vilket gör det totalt vakuum. Därefter är en elektronstråle sköt ner den kammare, där den studsar en rad speciella speglar tills strålen är fokuserad på en enda plats på prov. Sedan en rad scanning spolar flytta denna fokuserade elektronstrålen över provet. Elektronstrålen stötar från elektroner som redan finns på provet. När dessa elektroner knackade bort provet, plockar elektronens detektorn upp dem och då är de förstärks. Förstärkaren omvandlar dessa elektroner i en bild, som visas på en bildskärm.

Total förstoring med svepelektronmikroskop

Våglängder inflytande resolution. Eftersom en sammansatt mikroskop använder ljus är dess upplösning begränsas till. 05 mikrometer. En mikrometer är en miljondels meter. Elektroner har dock en mycket mindre våglängd, och därför total förstoring av ett svepelektronmikroskop är 200. 000 gånger med en upplösning på 0,02 nanometer. En nanometer är en miljarddels meter.

Välja mellan de två

När jag försöker välja mellan ett sammansatt mikroskop och svepelektronmikroskop, tänk på vad du försöker göra och de tillgängliga resurserna. Det svepelektronmikroskop är en underbar stycke teknik, men har ett par tydliga nackdelar. Det första är kostnaden. Ett svepelektronmikroskop kan kosta upp till $ 1 miljon. Detta gör inte den till den perfekta mikroskopet för hemmet entusiasten. Den andra nackdelen är i bruk. Rätt användning av ett svepelektronmikroskop tar år att bemästra. Ett sammansatt mikroskop, å andra sidan, är relativt billigt, tar mycket lite utbildning för att fungera, och är den perfekta storleken för professionella och amatörer mikrobiolog.

    
    Copyright © 2011 give2all.org