välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är vindhastigheten i en tornado?

Postad av : Valon Istrefi

Tornados är en fascinerande men destruktiv kraft i naturen som kan producera några mycket destruktiva och hög hastighet vindar. Dessa cykloniska stormar kan inträffa nästan var som helst i världen som helst, men är vanligast i USA, öster om Klippiga bergen. Den högsta sannolikheten för en destruktiv tornado är på Great Plains på våren och i början av sommarmånaderna

Storlek

En tornado kan variera mycket i storlek och styrka. En av dessa twisters kan vara mer än en mil bred eller mindre än 100 meter i diameter. Talrika twisters kan visas på en gång, eller kanske endast finns en vertikal pip. Detta är dock senare fallet förmodligen den vanligaste scenariot.

Skillnaden i destruktiva kapacitet en tornado varierar också. För enligt National Oceanic and Atmospheric Administration, endast 2 procent av alla tromber är klassade som våldsamma och bara ytterligare 29 procent kan anses vara stark. De övriga 69 procent klassas som svaga.

Tromber

tromber är svaga tornados som bildas över varmt vatten, ofta på hösten och vintern när du minst anar. De är vanligast i de sydöstra delstaterna, men orsakar sällan någon skada, åtminstone så länge ut över vattnet. Däremot kan en vatten twister flytta inre och orsaka omfattande förstörelse och skada.

Fujita Skala

Vindens hastighet och destruktiva kraften skall beräknas genom ett klassningssystem som kallas Fujita skalan. Denna rangordning har utvecklats av DrTed Fujita, en japansk forskare som kom till Amerika för att studera dessa underligt destruktiva stormar. Han utarbetade ett klassificeringssystem som gick från F0 till F5 med F5 är den mest destruktiva.

En F5 tornado beskrivs som en som har vindar i intervallet 261 till 318 miles /per /timme och kan extrema skador och förlust av liv. F5 tornados har inträffat i det förflutna, men är sällsynta. Det uppskattas av NOAA att endast två F5 tornados har inträffat i USA sedan 2000.

Resten av Scale

Med största vindar mellan 40 och 72 km /h är F0 tromber kallas kuling tornados. Skador från dessa stormar är minimal. F1 stormar har starkare vindar från 73 to112 mph och givetvis mer skada. En F2 har vindarna i 113 till 157 typ, medan en F3 blir ännu starkare med 158 till 206 km /h vindar. Dessa lat två typer av stormar kan orsaka omfattande skador och dödsfall. Med vindar på 207 till 260 mph en F4 tornado kan vända bilar till robotar och kan orsaka omfattande förstörelse.

Mäta vindhastighet

Mätning vindhastigheter tornados är inte en exakt uppgift, särskilt på högre nivåer, där varje vind-mätanordning är säker att förstöras av ovädret. Ofta sådana verktyg som dopplerradar data och mark mönster snurra används för att bestämma intensiteten av en viss storm. Dessutom är storleken inte ett direkt samband med stormens intensitet, för deras starka, tunna cykloner, liksom stora svaga.

    
    Copyright © 2011 give2all.org