välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

varför vi inte ska röra fågelungar

Postad av : Camilla Näslund

I relativt sällsynta fall kan det vara nödvändigt för människor att rädda en fågelunge i det vilda. Kanske dess föräldrar dödades av rovdjur eller på annat sätt övergivna boet, kanske den föll från ett tak boet innan de får tillräcklig styrka och förmågan att flyga, och de vuxna kan inte hitta det. Oavsett situation är det alltid en god idé att konsultera en expert --- en safaripark förlängning agent eller rehabilitator, till exempel --- innan du gör något. Hantering fågelungar kan få allvarliga konsekvenser.

Avbrott

I många fall behöver fågelungar inte någon hjälp av en berörd, entusiastisk människa. En spirande stött på marken, till exempel --- utmärker sig genom sin trasiga, delvis befjädrade utseende och genom aktiv rörelse --- kan fortfarande under vård av sina föräldrar, trots att den inte kan flyga, det är en normal del utveckling för många arter.
Om fågeln föräldrar är fortfarande kvarstår, och ivriga att ta hand om sina barn är det alltid bäst att försöka återförena familjen i en säker miljö. Om du är osäker, kontakta en djurliv rehabilitator eller liknande expert. Ibland kan du kan få råd att bygga en konstgjord bo --- en korg eller badkar isolerat med torr växtmaterial --- och hänga den i ett träd i närheten, helst den från vilken den naturliga boet var beläget.

Stress

De flesta vilda djur är säker på att hitta upplevelsen av att vara hanteras av en människa synnerligen stressigt. Till en fågelunge, visas en person enorm, hotfull och främmande. Överdriven stress kan vara dödlig för djur, så även om undsättning en övergiven eller föräldralösa fågelunge, bör du minimera röra.

Skada

Trots våra ansträngningar, är det inte svårt att skada en fågelunge när du hanterar den. Om du hittar ett bo med barn, lämna dem vara. Om en kull verkar vara övergivna --- du inte ser föräldrarna ska gå till boet under en flitig observationsperiod --- eller om du stöter på en nyfödd, fjädrar fågel fallit till marken, hålla och bära den skapade fint. Cup fågeln i dina händer, inte fatta det ungefär. Lägg den i en lämplig behållare, som en täckt, vadderad kartong, så fort du kan.

Imprinting

För mycket unga fåglar av många arter, ett utmärkande del av deras tidigaste timmar i livet --- vad kallas en kritisk inlärningsperiod --- är prägling. Här beskrivs bildandet av en djup, irreversibel band till sina upplevda vaktmästare --- som helst, en eller båda sina föräldrar. En störande människa kan oavsiktligt bli föremål för denna prägling. Till exempel, Frank B. Gill i hans "Ornitologi" konstateras att ankungar obligation starkt med ett rörligt föremål under sin första dag. De kommer att haka på en person om deras prägling på den vuxna anka är blockerad eller förvirrad
Om en fågelunge inkopiering på en människa, kan djuret inte lämnas tillbaka till sin naturliga miljö

din säkerhet

Att röra en fågelunge kan vara riskabelt för ditt eget välbefinnande också. Du kan åberopa vrede dess föräldrar om de är runt och uppfattar dig som ett hot mot deras avkomma. Exempelvis kommer stora behornade ugglor buzz aktivt och även divebomb forskare klättra i träd för att övervaka owlets, skyddskläder är ofta nödvändigt för dem som är engagerade i sådant arbete. Även mycket mindre arter som röd-winged koltrastar kan susa i boet inkräktare.
Barnet själv, beroende på dess mognad, skulle kunna försvara sig med klor eller näbb, så använd handskar om du behöver transportera det.

    
    Copyright © 2011 give2all.org