välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Fakta om ballonger

Postad av : Jan-Olof Stoor

Ballonger glida över landskapet redovisade nyttolaster om romantik, förundran, och Tools of Science. De kallas ibland lättare än luft farkoster eftersom gasen inuti dem är lättare än den omgivande luften. Ju tätare uteluft driver ballongen upp tills trycket inifrån och ut är lika. En anledning ballonger är så populära är att de är roliga att leka med. Åsynen av en ballong drivande i luften frammanar mänsklighetens bestående fascination med önskan att flyga.

Leksaksballonger

Den första gummi ballonger var en del av ett naturvetenskapligt experiment. Brittisk science pionjär Michael Faraday gjorde den första gummi ballonger år 1824 för att studera egenskaperna hos vätgas. Enligt Balloon HQ, hemsidan för ballongen skulptörer, ett år senare Thomas Hancock började sälja gör-det-själv-kit leksaksballong.

Vulkaniserat gummi eller latex, ballonger är en förbättring eftersom förändringar i temperaturen inte kommer att påverka dem. J. G. Ingram började göra dem 1847. Den leksaksballong vunnit i popularitet efter att tekniken förbättras så att olika färger och former av ballonger skulle kunna göras.

Idag modellering djurfigurer och andra figurer från leksaksballonger är en populär hobby och performance. Magiker och komiker ibland skulptera siffror från långa ballonger som en del av rättsakten.

Luftballonger

År 1783 byggde Joseph och Etienne Montgolfier den första bemannade flygplan och inledde den över Paris. Ballongen drev i 25 minuter innan han återvände till marken. Under inbördeskriget båda sidor används varmluftsballonger att spionera på fienden läger.

Bemannade ballonger idag är stora påsar av armerad plast mer än 60 meter hög. Den varma luften som ger ballongen sin lyftkraft tillhandahålls av en propangas brännare. En kraftfull fläkt tvingar in luften i påsen.

Enligt universitetet i Delaware, en genomsnittlig ballong gas väska, som kallas kuvertet, har mellan 65. 000 och 105. 000 kubikmeter varm luft. Detta kan ge tillräckligt med lyftkraft för att nå en höjd av mer än 3. 000 meter.

För att flyga en modern varmluftsballong kräver en ballong flygcertifikat utfärdat av Federal Aviation Administration. En markpersonal och jaga fordon är också nödvändiga för att garantera säker start och landning.

Väderballonger

Klimatologer studera övre atmosfären med känsliga mätinstrument sköts upp med väte fylld latex ballonger. Ballongen kan nå långt in i den övre atmosfären. Enligt National Oceanographic and Atmospheric Administration, är väderballonger lanseras varje 12 timmar för att mäta villkoren i den övre atmosfären.

En väderballong bär en engångsavgift använda instrumentet paket som kallas en radiosond. Denna enhet drivs med ett biologiskt nedbrytbart batteri och inkluderar utrustning för att mäta fukt, temperatur och lufttryck data tryck. Uppgifterna registreras som ballongen stiger och radion tillbaka till väderstationen.

Väderballong kommer att nå sin högsta möjliga höjd när gastrycket inuti är högre än den omgivande lufttrycket. Sedan ballongen kommer att brista. Ett bifogat fallskärm öppnas för att sänka ballongen och radiosond till marken. Ingår inuti radiosond paketet är en frankerade kuvert för postning instrumentet tillbaka till National Weather Service.

    
    Copyright © 2011 give2all.org