välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är det spektrum av synligt ljus?

Postad av : Charlotte Wannberg

Synligt ljus är sammansättningen av ljus som vi upptäcker med våra ögon. Även om detta ljus är en slags våg, yttrar den sig till oss som färger. Detta gör det enkelt att visualisera, men egenskaperna för våg är en annan fråga

elektromagnetiska spektrumet

Ljus är en del av det elektromagnetiska spektrumet, som är olika alla elektromagnetisk strålning. Denna strålning är en av de mest fundamentala krafterna i universum, en produkt av samspelet mellan elektriskt laddade partiklar som tar formen av vågorna. Radio, mikrovågsugn, IR, synligt ljus, ultraviolett, röntgen-och gammastrålning är alla en del av spektrumet.

Properties

Två viktiga inslag i dessa vågor är storlek och frekvens. Ju mindre vågen, desto högre frekvens, eller cykeln av vågor per sekund, vilket mäts i enheten av en hertz. Dessa mätningar öka eller minska exponentiellt, mätt i faktorer av 10. Till exempel kan längden på en våg av allt från en hel mil på ena ändan (den längsta radiovågor) till storleken av en atomkärnor i den andra änden (en gamma ray), och varje våg är en bråkdel av storleken på den sista.

Synligt ljus

Synligt ljus är den smala band längs spektrum som yttrar sig som färg. Storleken på synligt ljus varierar mellan 400 och 700 nanometer (en miljarddels meter), eller bara om storleken på en encellig organism. Å andra sidan är dess frekvens mellan cirka 350 till 700000000000000 hertz.

Färg

Synligt ljus ordnas längre våglängd kortare innehåller röd, orange, gult, grönt, blått och violett. Spektrat är en toning, så dessa indelningar är något inexakt och godtyckligt. Objekt visas i färgen på våglängder som de speglar, mest hela tiden objekt visar flera våglängder. Vit bildas när alla färger återspeglas. Svart bildas när ett föremål absorberar allt ljus istället för reflekterande det.

Intervall

Bortom den långa änden av det synliga ljuset är IR, och bortom den korta änden av det synliga ljuset är ultraviolett. Ögonen kan generellt se ljuset i den smala synliga våglängdsområdet, men vissa djur har unika organ som tillåter dem att känslan infrarött ljus.

    
    Copyright © 2011 give2all.org