välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Varför gör superfosfat växterna växer så lång?

Postad av : Stefan Svensson

Superfosfat är ett konstgödsel uppfanns i slutet av 1800-talet. Denna gödsel tillför jorden näringsämnen som hjälper växterna att växa längre. Inom vissa områden, som Nya Zeeland, innehåller jorden inte tillräckligt med näringsämnen för växter att växa till en hälsosam storlek utan användning av superfosfat

Historia

Forskare började experimentera med att lägga näringsämnen till jorden på 1800-talet. Enligt Te Ara Encyclopedia of New Zealand, var det bäddat för uppfinningen av superfosfat av arbetet i JB Boussingault och Justus von Liebig. Boussingault observerats skillnaden i hans grödor när han släpps ut olika näringsämnen i marken, medan von Liebig var den första personen att försöka skapa en konstgjord gödning.

Superfosfat sig uppfanns 1843 av John Bennett Lawes. Den Te Ara Encyclopedia säger att han replikerade Boussingault arbete med hjälp av en fosfat han hade ställt sig.

Näringsämnen

superfosfat innehåller flera näringsämnen till marken. Det är ca 20 procent kalcium, 12 procent svavel och 10 procent fosfat. Superfosfat är gjord av sten.

Tillverkningsprocess

Fosfat utvinns ur fågelspillning. Superfosfat framställs genom att man löser råfosfat i svavelsyra. När fosfatlösning skapas, flyttas det av bandtransportör för lagringen, om det torkar och mognar.

Fördelar

Enligt Te Ara Encyclopedia, orsakar superfosfat växter att växa längre på grund av den ökade näringsämnen i marken. Superfosfat orsakar också en större andel av frön att gro samt stimulerar rötter och blommor att växa.

Nackdelen med superfosfat

Även superfosfat kan stimulera växter och utsäde tillväxt, säger Te Ara Encylcopedia att det kan också skada frön. Gödselmedel måste sås separat från frön för att hålla detta problem uppstår.

Superfosfat också innehåller element som är giftiga för djur och människor. Fluor är skadligt för djur, och kadmium är skadligt för människor. Mängden av dessa kemikalier som ingår i superfosfat måste regleras av regeringen att se till att toxiner inte kommer in i livsmedelskedjan. Superfosfat kan också spridas snabbt genom vattnet om de tappas direkt i den. Jordbrukarna måste därför vara försiktig för bortskaffande av gödselmedel i närheten av vatten.

    
    Copyright © 2011 give2all.org