välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

anvisningar för hur en sextant

Postad av : Valon Istrefi

Sextanter har använts i hundratals år för att hjälpa till med nautisk navigering. En sextant består av ett litet teleskop, monterat på ett chassi med några reflekterande speglar och en 60-graders båge. Sextanten används för att bestämma vinkeln på en himlakropp (solen, månen, stjärnor eller planeter) i förhållande till horisonten. Vinkeln på armen och spegeln justeras för att anpassa himlakropp med horisonten, och sedan den båge av den sextant registreras för att fastställa vinkeln på himlakropp
1.
Håll sextanten i din högra hand. Fokus teleskopet vid horisonten.
2.
Leta himlakropp som skall användas för att mäta med blotta ögat. Flytta din arm åt vänster eller höger för att anpassa sextanten med den himmelska kroppen så det är på plan med sextant.
3.
Flytta arm sextant för att hitta himlakropp med speglar. Kroppen ska visas på vänster sida av delad vy inne i teleskopet, med horisonten på höger sida.
4.
Justera armen så att den himlakropp visas precis ovanför horisont i teleskopet. Spänn fast armen på sextanten att hålla himlakroppen på plats.
5.
Ställ mikrometern ratten för att finjustera placeringen av himlakropp vid horisonten inne i teleskopet.
6.
Markera (sekunder, sedan timmar och minuter) och sedan den exakta vinkeln av himlakropp i din logg.

Tips och Varningar


  • Om sextanten används i hård sjö förhållanden, utföra mätningar när båten ligger på toppen av en våg. Detta kommer att säkerställa att horisonten som används i beräkningarna är den faktiska horisonten, och inte bara toppen av en annan våg.
    
    Copyright © 2011 give2all.org