välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

simblåsan funktion

Postad av : Jeanette Morales

Simblåsan, även känd som simblåsan eller gas urinblåsan, är en avgörande organ för många fiskar. Förutom att hjälpa fisken anpassa sina densitet inom vatten, simblåsan också gör att vissa fiskar att höra, göra ljud och andas. Problem med simblåsa kan vara försvagande eller livshotande

simblåsa utveckling

I unga fiskar, simblåsan är ansluten till matstrupen av en pneumatisk kanal. När fisken mognar, stänger denna kanal av, skiljer simblåsa från matstrupen. (Detta är inte fallet i bowfins och lungfisken. I dessa fiskar, simblåsan fortfarande ansluten i livet. )

Syfte med simblåsa

I både sött och salt vatten, är tätheten av vattnet runt 1 atmosfär. Eftersom fisk är tyngre än vattnet som omger dem, skulle det ta en markant ansträngning för dem att hålla från att sjunka om det inte vore för den simblåsa. När en fisk simblåsa fylls med gas, blir fisken mindre tät och kan hålla sig svävande i vattnet utan att ständigt arbeta för att hålla sig från att sjunka.

Hur simblåsan fungerar

När fiskar simmar till olika djup, trycket på gasen i sin simblåsan måste justera. För att en fisk att simma nedåt, måste urinblåsan komprimera gasen att göra det tätare, så att den kan sjunka lättare. När fisk simmar uppåt, simblåsan expanderar, vilket gör att gasen blir mindre tät, så att fisken kan flyta.

Andra funktioner

För fiskar som malar och guldfiskar, simblåsan fungerar på samma sätt till den mekanism av innerörat hos människor. Vibrationer känns i musklerna i simblåsan överförs till en uppsättning ben kallas weberska hörselbenen, som gör det möjligt för fisken att höra ljud. Annan fisk använder sina Simblåsor att producera ljud genom att flytta luft från ett avsnitt i urinblåsan till den andra. Detta förslag ger en kraxande eller grymtande ljud. I lungfiskar driver blåsan på samma sätt som en lunga, vilket gör att fisken att andas under vatten.

Fisk utan Simblåsor

Fisk utan simblåsa har att spendera cirka 20 procent av sin energi för att hålla sig upprätt och vid rätt djup. Många av dessa fiskar är skyldiga att simma hela tiden för att producera detta resultat. Andra vila på havsbottnen, bara anstränger sig när det är nödvändigt att simma uppåt.

    
    Copyright © 2011 give2all.org