välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är havsnejonöga diet?

Postad av : Annika Hultén

Havet har nejonögon en cylindrisk kropp och slät snygg hud. Ryggraden i ett havsnejonöga är gjord av brosk i stället för ben, och som vuxna och pre-vuxna, de har en rund mun sugpropp som är ringmärkta med små tänder. Dess diet avslöjar en hel del mer om hur detta vattenlevande djur lever

Geografi

havsnejonöga kan hittas på båda sidor om norra Atlanten, i Nordamerikas Stora sjöarna och i den västra delen av Medelhavet. När de är larv, strömmar de jagar efter mat på sängar av leriga eller sandiga sötvatten. Som vuxna de jagar i öppet hav eller i sjöar.

Funktioner

När de är unga och vandrar mot öppet vatten, juvenil nejonöga tenderar att äta lax och olika sorter av öring. När de blir äldre och större, de tenderar att byte på större, apex rovfisk som skarpsill, nors, siklöja och sill.

Metod

Vuxen havsnejonöga säkra sin mat genom låsning på den med sin runda munnar. Sug håller nejonögon nära sidan av fisken medan tänderna slita i offrets hud och muskler. Denna verksamhet kommer att döda mindre fisk och sår och ärr större fiskar. Enligt New York staternas Department of Environmental Conservation, finns det en 40 till 60 procent dödlighet för fisk som drabbats av nejonöga. Under sin livstid kommer i genomsnitt nejonögon döda u00A3 40 av fisk.

Tidsplan

nykläckta nejonöga kommer endast lever på mikroorganismer bland multnande växtmaterial. Detta stadium varar mellan 4 och 6 år innan de genomgår metamorfos. Vid den tidpunkten kan de äta fisk. Vuxen nejonöga på väg för att leka kommer att sluta äta när de åter komma in i flodsystem.

Risker

Trots att nejonögon anses hjälpsam och ätbara i vissa länder anses det ett hot mot fisk och fiskenäringen i de stora sjöarna. Havsnejonöga minska antalet ädelfisk och det finns flera åtgärder som används för att kontrollera dem. TFM (3-trifluoromethyl-4-nitrofenol) och granulat bayluscide används för att döda nya nejonögon larver, medan vissa platser bygga barriärer för att hindra havsnejonöga från att återvända till floderna för att leka. Tjänstemän på St Mary's River i Kanada fånga manliga nejonöga, sterilisera dem och sedan lämna tillbaka dem i vattnet.

    
    Copyright © 2011 give2all.org