välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

funktioner av molybden

Postad av : Camilla Näslund

Molybden är ett metalliskt grundämne med en silvervit utseende. Det är kemiskt stabil, men reagerar med syror. Dess mycket hög smältpunkt, den femte högsta smältpunkten av alla delar, gör molybden sticker ut. Dess smältpunkt av 4730 grader Fahrenheit är 2000 grader högre än smältpunkten för stål. De flesta molybden kommer från mineral molybdenglans. Elementet finns också som en biprodukt av kopparbrytning. Molybden används vid tillverkning av metallegeringar.

i legeringar

Molybden används i legeringar för att göra metallen starkare och mer motståndskraftiga mot värme. När det används i legeringar, går molybden i att göra saker från gevärspipor till filament för glödlampor. Mer än 75 procent av molybden konsumtion utgörs av järn-och stålindustrin.

Molybden går till att göra av starkt och segt stål, t. ex. sådana som används för att göra bildelar, entreprenadmaskiner och gasrör överföring. Andra viktiga användningsområden för legeringar omfattar verktygsstål, lager, bearbetning av komponenter, dör, stål rullar kvarn, gjutjärn, bildelar och kross delar. Molybden används också för att skapa superlegeringar för användning i ugn delar, gas delar turbin, och kemisk behandling utrustning.

Rostfritt stål

Ungefär 60 procent av de amerikanska molybden behov finns för rostfritt stål och legerat stål. Rostfritt stål används i mer än bestick. Rostfritt stål är skyldiga att uppfylla styrka och korrosionsbeständigt krav för vattenledningssystem, för hantering av livsmedel utrustning, och för kemisk processutrustning. Rostfritt stål används i sjukhus, laboratorier, och i hemmet.

Andra användningsområden

Förutom att stållegeringar är molybden används inom den kemiska och smörjmedel industrier. Elementet fungerar som en katalysator. Det används i färgpigment, rök och flamskyddsmedel, och som korrosionsinhibitorer. Den fungerar som ett torrt smörjmedel i form av molybdendisulfid på rymdfarkoster, eftersom det tål höga belastningar och temperaturer.

Grund av dess höga smälttemperatur, är molybden används vid tillverkning av glödlampa filament, metallbearbetning dör, och delar ugn. För vissa särskilda elektriska tillämpningar, är molybden katoder används. Den fungerar också som en katalysator i vissa kemiska tillämpningar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org