välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur är geometri tillämpas på konst, arkitektur & natur?

Postad av : Ulf Friberg

Geometri har viktiga tillämpningar inom flera discipliner. Det har särskild betydelse i arkitekturen eftersom geometri används för att beräkna utrymme, vinkel och avstånd, som har omedelbar betydelse för arkitektonisk utformning. Art använder geometri i föreställande rumsliga djupet. Aspekter av icke-Euclidian geometri som fraktaler kan hittas naturligt i naturen

Origins of Geometry

Geometri är metoden för att mäta och beräkna vinklar och rum. Ordet "geometri" i sig betyder "att mäta jorden. " Geometri uppstod från det antika Egypten för att behöva beräkna gård areal att möjliggöra exakt beskattning. Geometri som en matematisk disciplin förfinades av de gamla grekerna, som Pythagoras och Euklides, som myntade frasen "Euclidian geometri. "Den franske matematikern Descartes la algebra på geometriska satser i 17th century, skapa analytisk, eller" icke-Euclidian "geometri.

Art

Användningen av geometri i konst sågs framförallt under renässansen då användningen av perspektiv användes för målning. Detta skapade en känsla av tredimensionella djup och horisonten på en tvådimensionell yta. Geometri var också utnyttjas i Leonardo Da Vincis skisser och målningar, använder inte bara djup område utan även andelen. Knot mönster och mandalas även geometriska former.

Arkitektur

Geometri har använts i uppbyggnaden av de gamla egyptierna och grekerna. Geometri för grekerna var ett uttryck för numeriska värden när det gäller andel, ett litet numeriskt värde var lika med ett större när rätt ekvationen har tillämpats. Detta påverkade den grekiska syn på arkitektur, som betonade symmetrin i en byggnad. Denna filosofi i sin tur påverkade romarna, som skickat sina arkitektoniska metoder för att den västerländska kulturen.

Fraktalgeometri

Fractal ekvationer är en gren av geometri som sysslar med rekursiva eller egenföretagare liknande dimensioner. Detta innebär att en fraktal ekvation eller algoritm kommer att ge ett återkommande mönster som det blir större i värde. När dess värden grafiskt ritas, ser en fraktal mönstret detsamma makroskopiskt som en del av det skulle se ut i närbild. Fractal ekvationer kan användas för att beskriva formationer i naturen, såsom geologiska egenskaper och formationer moln.

Fractals i Nature

Fractal mönster syns i naturen, såsom bildandet av ett Nautilus skal, på ormbunke blad ven mönster och i förgrening strukturen av ett blixtnedslag. Strukturen på kromosomer är också fraktala mönster, som kromosomen komponenter också har samma grundläggande struktur. Fractal ekvationer har även tillämpats för att beräkna spridningsmönster jordbävningar och deras efterskalv. Geografisk kartläggning programvara i datorer använder också fraktal algoritmer för att skala landskap till olika storlekar.

    
    Copyright © 2011 give2all.org