välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

hur man gör en gammal vatten klocka

Postad av : Stefan Svensson

Genom århundradena har människan utarbetat olika sätt att mäta tidens gång. Tidigt, tänkte människor ut hur jag ska säga den ungefärliga tid på dagen av solens position, men forntida uppfinnare utvecklat sätt att markera tid i mindre, mer specifika mätningar. Till exempel gamla timglas märken tid beroende på hur lång tid det tar en viss mängd av sand att flöda genom ett rör av en viss diameter. Vatten klockor var en av de tidigaste utrustning av denna typ, medan de inte är mycket exakt, de är en rolig och pedagogisk verksamhet.

Du behöver:
4 push stift
. 5 plast dryckeskärl (klar, en storlek).
20-av-30-tums skum ombord blad.
Limpistol.
Limstift.
Glasburk (klart).
Stoppur.
Glas markör.


1.
Poke ett litet hål med en kartnålssymbol i mitten av botten på varje fem genomskinlig plast dryckeskärl av samma storlek.

2.
Placera en 20-av-30-tums ark skum styrelsen så att 20-tums sidor är upptill och nedtill. Limma sidorna av koppar i mitten av skummet ombord på en jämnt spridda vertikal rad. Placera kopparna ett under den andra med sina toppar pekar mot toppen av skum ombord.
3.
Nåla skum ombord på väggen i ögonhöjd, så att toppar av koppar är vänd uppåt. Fäst brädan ordentligt med en kartnålssymbol i varje hörn. Placera en tabell mot väggen under skum ombord. Placera en klar glasburk på bordet under kuporna.
4.
Häll lite vatten i den övre koppen. Förstora hålen i kuporna, om nödvändigt, för att göra vattnet droppa fritt. Flytta burken som behövs för att fånga vattnet som kommer från den femte koppen. När allt vatten har runnit igenom, tomma burken.
5.
Fyll upp koppen med vatten. Starta timern. När en minut har gått, gör ett märke på burken för att visa vattennivån vid den tidpunkten. Fortsätt på samma sätt, vilket gör ett märke på burken för att visa nivån för varje minut som går, tills allt vatten har runnit igenom kuporna.

Tips och varningar


  • Använda mer än en kopp hjälper till att kompensera för det faktum att vattnet kommer att droppa snabbare uppifrån koppen när den är full än det kommer när det är nästan tomt.
  • Experimentera med olika storlekar på koppar och olika storlekar hålet.
  • droppningstakten kommer att förändras den volym vatten som i en given kopp förändringar, så använd inte en vatten klockan för att tid något som noggrannhet är viktigt.
    Previous:nothing
    Next:G2 fas av mitosen
    
    Copyright © 2011 give2all.org