välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

Vilka är de faktorer som påverkar väder och klimat?

Postad av : P-O Lennartsson

Väder och klimat är två olika saker. Vädret är den blandning av händelser som inträffar varje dag i jordens atmosfär, inklusive temperatur, nederbörd och luftfuktighet. Klimatet är det genomsnittliga vädret mönster i en region som sker över åren. Väder och klimat är både påverkas av faktorer som havsströmmar, vindar, höjd, lutning på jorden och människorna

El Nino.

El Nino är en varm ström av vatten som visas varje 3 och 7 år i Stilla havet. Den pumpar energi och fukt i atmosfären, ändra vind och mönster regn. El Nino kan klandras för ökad nederbörd i Kalifornien, tornador i Florida och skogsbränder i Brasilien.

Höjd

Ju högre höjd desto kallare temperatur. Berg har oftast mycket fuktigare klimat än på slättlandet kring dessa.

Strömmar och vindar

havsströmmarna kan öka eller minska temperaturen. Golfströmmen håller Europas västkust fri från is på vintern och varmare på sommaren än på andra platser för liknande latitud.

Läge

Latitude, vegetation och avstånd till havet påverkar klimat och väder. Latitud, eller avstånd från ekvatorn, formar väder och klimat i ett område. Klimatet är varmare närmare ekvatorn och kallare bort från ekvatorn.

Tilt av jorden

jordens axel lutar på 23,5 grader. En halvklotet lutar mot solen halva året medan den andra lutar bort från solen. Detta luta skapar säsonger på jorden.

Människan påverkar klimatet

Fossila bränslen har ökat mängden koldioxid i atmosfären.

    Previous:nothing
    Next:hur man mäter formeln för densitet
    
    Copyright © 2011 give2all.org