välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

aluminium vs koppar ledningsförmåga

Postad av : Ulf Friberg

Elektrisk ledningsförmåga är måttet på hur väl ett ämne är elektriskt ledande. Det uttrycks som 1 /(Ohm-cm) eller mhos /cm. MHO är det namn som valdes till inversen av Ohms

Fysisk beskrivning

Koppar är en mjuk och formbar metall med en ljus guld till en tråkig brun färg. Aluminium är en silverfärgad metall som är lättare och starkare än koppar.

Konduktivitet

De två metallerna är nära på omfattningen av konduktivitet, med koppar har mer önskvärd egenskap. Ledningsförmåga koppar är ca 0,6 megamho /cm medan den av aluminium är ca 0,4 megamho /cm.

Wire Resistance

En en meter lång tråd med ett tvärsnitt av en kvadratmillimeter har ett motstånd på 1,7 milliohm (0,0017 Ohm) om den är gjord av koppar, och 2,5 milliohm om det är aluminium.

Användning av tråddragning

På grund av sin utmärkta elektriska egenskaper är koppar används i stor utsträckning för elledningar. Inom eldistribution är aluminium ibland används i stället för koppar. Aluminium kostnader och väger bara ungefär en tredjedel så mycket som koppar.

Säkerhet Aluminium Ledningsdragning

aluminium var en gång används i hemmet kabeldragning men det korroderar lätt, vilket kan leda till högt motstånd och överhettning på kopplingspunkter. Den användning i bostäder, av aluminiumtråd avbröts på 1970-talet på grund av denna risk.

    
    Copyright © 2011 give2all.org