välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

barometertryck och orkaner

Postad av : P-O Lennartsson

När en orkan härjar i Atlanten eller Mexikanska golfen, eller en tyfon i Stilla havet, rapporterade en av de saker alltid är barometertryck, generellt sett visat i "inches kvicksilver. " Många människor inser inte att när trycket blir lägre, stormen kommer att vara svårare

Barometertryck

Medan de flesta människor tror luften inte har vikt. Colin Marquis, en senior meteorolog på The Weather Channel, försäkrar oss den gör, och det är mätbara. Det är denna vikt som är lufttrycket. Marquis påpekar att den enda anledningen att det kallas "barometer" tryck beror på instrument som mäter vikten av luft är en barometer (prefixet BARO kommer från det grekiska ordet "Baros," som betyder vikt, och ordet mätaren kommer från det grekiska "metron" som betyder mått).

Mätning Barometertryck

barometrarna har ett glasrör i vilken kvicksilver tvingas av tryck (vikt) i den omgivande luften. Röret har tagit examen markeringar som visar vad trycket är, mätt i inches av kvicksilver (inHg) eller millibar (MBS), mätning meteorologer föredrar. En tum av kvicksilver är lika med 33,86 MBS.

Lägre tryck innebär starkare orkaner

Om lufttrycket är lägre över varmt vatten, lockar det fukt från vattnet. Denna fukt stiger och kondenseras till moln. Eftersom lufttrycket fortsätter att sjunka, mer och mer fukt stiger från det varma vattnet. Om samma villkor fortsätta att existera, kan en orkan form. Detta innebär att ju längre denna cykel fortsätter, desto lägre lufttryck blir, desto högre vindarna kommer att vara, och desto starkare blir orkanen kommer att bli.

Den värsta orkanen

orkan med den lägsta noterade barometertrycket var på 12 okt 1979 under tyfonen Tip i västra Stilla havet, med ett mått på 25,69 inHg. (Tyfoner är vad orkaner i Stilla havet kallas. ) Även Tips försvagades kraftigt innan landkänning, orsakade det stora översvämningsskador i Japan. Eftersom de flesta av de värsta vindarna inträffat under vattnet, är det inte ingår i förteckningen över de dyraste orkanerna i termer av dollar av skada. Det stormar på denna lista är oftast de starkaste om man jämför vindstyrkor, låga barometertryck och allmänna fysiska storlek.

Barometertryck Records

Inte helt överraskande, Typhoon Tips också innehar rekordet för den lägsta noterade barometertryck i historien inklusive mätningar inte förknippas med stormar. Det högsta uppmätta trycket någonsin var inte under en storm alls. Det var per 31 december 1968 i Agata i norra Sibirien. Mätningen var 32,01 inHg, vädret var klart och kallt, så låg som 58 grader Fahrenheit under noll. Som jämförelse är normalt barometertryck vid havsytan 29,92 inHg eller 1013 mbs.

    
    Copyright © 2011 give2all.org