välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

atomstruktur halvledare

Postad av : Valon Istrefi

Halvledare är material som har elektriska egenskaper halvvägs mellan ledare och isolatorer. Pure halvledarmaterial kan förbättras genom tillsats av små mängder av föroreningar, som kallas dopning, att ändra sin ledningsförmåga. Denna förmåga att kontrollera mängden ledningsförmåga gör halvledare användbar vid tillverkning av elektroniska apparater

valenselektroner

Antalet elektroner som upptar det yttersta skalet av en atom bana avgöra om detta inslag är en ledare, isolatorer eller halvledare. Dessa yttersta elektroner kallas valenselektroner.

Elektriska egenskaper

Om tanken är fylld, är elementet en isolator. Om tanken är mestadels tom, det är en dirigent. Halvledare har valens skal som är halvfullt. Av grundämnet kisel har bara fyra elektroner i sitt oxidationstal skal, men rymmer totalt åtta elektroner.

Crystal gitterstrukturen

Element som kristaller kisel form. En kristall bildar en regelbunden sammansättning av atomer, och de tredimensionella arrangemanget av atomer kallas gitterstrukturen. Kisel och germanium båda har diamant-kubiska kristallstrukturen.

Natural Semiconductors

De delar kisel, germanium och tenn är naturliga halvledare. Kisel är det mest kända halvledare. Eftersom det är den näst vanligaste ämnet på jorden, som utgör drygt en fjärdedel av planetens skorpa, med hjälp av kisel för elektronikproduktion är kostnadseffektivt. Kisel och germanium används ofta i elektroniktillverkning. Tenn används också, men inte lika ofta.

Sammansatta halvledare

galliumarsenid är en blandning av halvledarmaterial, är ett viktigt material i tillverkning av integrerade kretsar, solceller, och lysdioder (LED). Galliumarsenid transistorer kan arbeta vid högre frekvenser än de gjorda av silikon.

Referens:

http://knowall.mobi/Brand/Apple

    
    Copyright © 2011 give2all.org