välkommen give2all.org RSS | Lägg till favoriter | Sitemap

vad är en Feeding Frenzy?

Postad av : Magnus Ekblad

En Feeding Frenzy är en term vanligen tillämpas på hajar, men det kan gälla alla stora grupp av samma art av varelser som är så överstimulerade av närvaron av mat som de bokstavligen bli desperata för att få en munsbit. Det verkar oftast i varelser som lever i vatten. Utfodring ursinne är något alla dykare måste vara medveten om om hon är dykning i vatten med stora, kraftfulla djur som hajar

Identification

När en stor grupp av rovdjur möter en mycket stor grupp lättillgängliga byten, alla rovdjur streck om att försöka äta så många munnar som de kan få. Detta kan ofta leda till att rovdjuren blir så desperata att de börjar äta varandra. När detta inträffar i vatten, kommer vattnet att se ut som om det kokar. Rovfiskar kommer hoppa upp ur vattnet för att positionera sig för att få en annan munnen full av mat.

Tidsplan

En annan funktion i ett utfordringsvansinne är att det oftast över på några minuter. Eftersom det finns så många rovdjur, även en mycket stor grupp av bytesdjur är decimerad på mycket kort tid. Utfodring ursinne i många rovfiskar börjar utan förvarning, och ofta slutar oväntat. Utfodring ursinne kan också hända i små stim som händer på en stor grupp av plankton eller djurplankton.

Orsak

I naturen är tillgången på mat är mycket oförutsägbar. Rovdjur måste mata så fort som det eftersom kan den inte vet när den kommer att hitta mat igen. Beroende på art, kan ett stort antal rovdjur plötsligt bandet tillsammans i jakt parter (t. ex. Piranha) eller enstaka rovdjur kommer att dras i stort antal till doften av bytesdjur (som med hajar).

Betydelse

A Feeding Frenzy kan orsaka vibrationer och doften av blod i vattnet, som kan attrahera ännu större offer för foder (se Resurser för "Sei Whale Feeding Frenzy"). Bara närvaron av döende fisk kan locka potentiellt farliga hajar och barracuda till fiskare eller Spearfishing. Även om det finns många döda fiskar lätt tillgängliga i en Feeding Frenzy, kan dessa stora fiskar döda dykare bara för att de är i samma område som den fisk (se Resurser-"Victim i Mitt i Shark Feeding Frenzy").

Popular Culture

På grund av denna potentiellt dödliga, otroligt snabb fenomen, frasen "Feeding Frenzy" har också tillämpats hånfullt i pressen när den plötsligt tillbringar mycket tidningens utrymme eller TV sändningstid till en berättelse. BBC rapporterar att frasen "Feeding Frenzy" användes först för att beskriva pressen i 1977 av en författare för San Diego Union.

    Previous:nothing
    Next:Vad är krill?
    
    Copyright © 2011 give2all.org